Nissan, partner francoskega Renaulta, je v prvem letošnjem poslovnem četrtletju posloval z izgubo v višini 285,6 milijarde jenov (2,3 milijarde evrov). V drugem trimesečju je minus uspel zmanjšati. V drugem poslovnem četrtletju lani je posloval z 59 milijardami jenov (470 milijonov evrov) dobička.

Tako naj bi leto zaključil s 7940 milijardami jenov (63,8 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, potem ko je sprva napovedoval 7800 milijard jenov (62,7 milijarde evrov). Čista izguba naj bi znašala 615 milijard jenov (4,9 milijarde evrov) in ne 670 milijard jenov (5,4 milijarde evrov), kot je navajala predhodna napoved.

K boljšemu rezultatu naj bi prispevali ukrepi za znižanje fiksnih stroškov, stroškov zalog ter spodbude.

Glavni izvršni direktor Nissana Makoto Uchida je poudaril, da se program poslovne transformacije, ki ga je koncern zagnal maja, kljub pandemiji covida-19 uresničuje. "Z zadovoljstvom lahko sporočim, da je Nissan v zadnjih šestih mesecih dosegel napredek," je zapisal.

Vseeno rezultati pričajo o velikem udarcu, ki ga je Nissanu zadala pandemija covida-19. Podjetje se je sicer s težavami soočalo že pred tem, zlasti po aretaciji nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna, ki je trenutno mednarodni ubežnik.

Podjetje se namerava v prihodnjih mesecih osredotočiti na finančno disciplino in izboljšanje kakovosti prodaje. Nissan je med drugim že zaprl tovarno v Barceloni in zmanjšal proizvodnjo. A analitiki opozarjajo, da je bilo njegovo okrevanje v poletnem četrtletju še vedno počasnejše od rivalov.