Adria Tehnika je s švicarskim prevoznikom iz skupine Lufthansa, ki po spomladanski prekinitvi potniškega prometa sicer še ni obnovil povezave med Ljubljano in Zürichom, po poročanju Sierra5.net sklenila dogovor o dolgotrajnem parkiranju za predvidoma večje število letal družine Airbus A320.

Družba za vzdrževanje letal, ki je v lasti poljskega holdinga Avia Prime, je s Swissom sklenila dolgoročni dogovor, da bo za čas prizemljitve dela njihove flote, skrbela za zaščito in zavarovanje letala ter za ohranjanje tehnične kondicije, da bodo lahko znova poletela, ko bodo za to na trgu spet potrebe. Zaradi vnovične zaostritve epidemioloških razmer bo namreč zimska sezona za prevoznike izjemno slaba, uporabljali pa bodo le majhen del svojih zmogljivosti.

Poleg tega bo na Brniku v naslednjih mesecih dolgotrajno parkiranih, za kar se v sektorju uporablja tudi izraz letalska koma, še več letal tujih letalskih družb, poroča letalski portal.

Na dolgotrajnem parkiranju na Brniku so tako pod okriljem Adrie Tehnika od poletja med drugim tudi štiri nekdanja letala South African Airways. Čez zimo bodo na Brniku še tri letala Airbus A321 propadlega britanskega prevoznika Thomas Cook in en Mitsubishi CRJ900 irskega Cityjeta.

Večja ali manjša vzdrževalna dela pa v tem času opravljajo npr. na letalih Airbus A319 in A320 britanskega nizkocenovnega prevoznika Easyjet, belgijskega prevoznika iz skupine Lufthansa Brussels Airlines ter španske Volotee.

Pogovori po navedbah Sierra5.met potekajo še z nekaj prevozniki, tako da bo verjetno na Brniku čez zimo stacionirana še večja paleta potniških letal, čeprav bo zimska sezona po številu potnikov izjemno slaba. Glede na sedanje stanje bo Ljubljana povezana le s Frankfurtom, Istanbulom, Beogradom in Podgorico.

Glede na to, da se upravljalec letališča Fraport Slovenija sooča z velikim izpadom, je dajanje v najem letališke ploščadi za namen dolgotrajnega parkiranja letal tako pomembna nadomestna dejavnost in dodaten vir prihodka.

Že ob izbruhu pandemije covida-19 in prekinitvi potniških letov je bilo ljubljansko letališče po pisanju Sierra5.ne v ožjem izboru za parkiranje večjega števila letal prevoznikov skupine Lufthansa, a do realizacije posla ni prišlo.

Med najbolj znanimi letališči za storitve dolgotrajnega parkiranja so sicer po pojasnilih portala letališča na področju puščave Mojave v jugozahodnem delu ZDA, Alice Springs v osrednji Avstraliji, Aman v Jordaniji, Shannon na Irskem, Kemble v Veliki Britaniji, Teruel v zahodni Španiji in Tarbes ter Chateauroux v Franciji.