Humboldtov forum, eden najprestižnejših kulturnih centrov v Berlinu, ki so ga gradili sedem let, se počasi vendarle odpira. Prvotno je bilo to načrtovano v septembru, zaradi koronavirusa pa so odprtje prestavili na 17. december. Kompleks je tako rekoč končan, potrebna so le še zaključna dela. Konec leta ga bodo za obiskovalce odprli le deloma in le štiri dni v tednu, v celoti pa bo dostopen šele v začetku aprila.

Pandemija dvignila stroške

Covid razmere pa so povečale tudi stroške izgradnje novega muzeja, in sicer za 33 milijonov evrov, kar pomeni, da jih bo celoten projekt stal 677 milijonov evrov. Pri Fundaciji Humboldtov forum, ki bdi nad izvedbo, pravijo, da je pandemija povzročila motnje na številnih področjih, predvsem kar zadeva delovno silo in logistiko – zaradi omejitve vstopa v državo in karantene je namreč na razpolago le okrog sedemdeset odstotkov delovne sile.

Humboldtov forum je sicer zrasel na znameniti aveniji Unter den Linden, na lokaciji nekdanje mestne palače, ki so jo zavezniki zbombardirali med drugo svetovno vojno. Stavbo je zasnoval italijanski arhitekt Francesco Stella, ki se je naslonil na historično arhitekturno dediščino – pročelje posnema pročelje originalne stavbe iz 15. stoletja, ki so jo sicer dokončali v začetku 18. stoletja – in jo povezal s sodobnimi trendi.

Zanimivost ob gradnji je bila tudi ta, da so na vrhu kupole načrtovali križ. A so očitno obveljali protiargumenti, da krščanski simbol tja ne sodi, saj bodo v muzeju razstavljali tematike, ki presegajo nacionalne in religiozne meje.

Razstave z vsega sveta

V Humboldtovem forumu namreč načrtujejo združitev zbirk berlinskega Etnološkega muzeja in Muzeja azijske umetnosti ter znanstvene zbirke Univerze Humboldt, hkrati pa bodo ponujali tudi razstave, ki bodo nastale na drugih celinah. Osredotočili se bodo torej na kulture sveta, antropologijo in etnologijo.

Zaradi izrednih razmer pa ta čas tudi izposoja eksponatov med muzeji in zbirkami ne teče gladko oziroma se je povsem zaustavila. Še v letošnjem letu so načrtovali dve razstavi, a očitno ju še ne bo – ena bo pripovedovala zgodbo o zgodovini lokacije, kjer stoji Humboldtov forum, druga bo izpostavila slonokoščene izdelke. Na prihodnje leto so preložili tudi odprtje muzejske trgovine.

Humboldtov forum se sicer razprostira na 40.000 kvadratnih metrih.

Se pa bodoči muzej že od lani lahko pohvali s prvim muzejskim eksponatom. To so kovinska vhodna vrata, ki so nekoč vodila v prostore z bančnimi sefi veleblagovnice Wertheim, katere lastniki so bili Judje. Nacisti so lastnikom veleblagovnico zasegli ter jih poslali v koncentracijsko taborišče. Veleblagovnica je bila med drugo svetovno vojno v bombardiranju povsem uničena, ostala so le težka, skoraj nepoškodovana kovinska vrata. Desetletja so ležala na nikogaršnji zemlji, na močno zastraženi meji, nato pa so stala na vhodu berlinskega nočnega kluba Tresor, legendarnega prizorišča elektronske glasbe v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Gigantska vrata so tako simbolizirala ponovno rojstvo mesta po padcu Berlinskega zidu. in