V primerjavi s stanjem ob koncu oktobra lani je bilo medtem 22. oktobra 11.255 več registriranih brezposelnih, kar odraža poslabšanje na trgu dela zaradi posledic epidemije covida-19. Je pa lani oktobra število brezposelnih naraslo za skoraj 2600, medtem ko je v treh tednih letošnjega oktobra malenkost upadlo, potem ko se je na mesečni ravni znižalo že septembra in avgusta.

Na novo se je v evidenco brezposelnih od začetka oktobra do 22. v mesecu prijavilo 7272 oseb (septembra v celotnem mesecu 6510). Iz evidence se je medtem odjavilo 7368 oseb (v celotnem septembru 10.916). Na novo se je v treh oktobrskih tednih zaposlilo 5385 oseb (septembra v celotnem mesecu 8125).

Podrobne podatke o registriranih brezposelnih za celoten mesec oktober bo zavod za zaposlovanje objavil v sredo prihodnji teden.

Vpliv omejitvenih ukrepov za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki se od sredine tega meseca spet zaostrujejo in dobivajo podobo iz spomladanskih mesecev, sicer zmanjšujejo protikrizni ukrepi države na čelu s subvencioniranjem čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa.