Ameriška predvolilna tekma je včeraj vstopila v zadnja dva tedna, stopnjevanje aktivnosti pa je bolj opaziti pri predsedniku Trumpu, ki se mu za zdaj ponavlja vzorec finala kampanje iz leta 2016. Ankete mu spet kažejo kar znaten zaostanek in težko pot do zmage, sam pa na to odgovarja (tokrat po preboleli okužbi s koronavirusom) z vse večjo dejavnostjo na terenu, saj s svojimi shodi skače od ene do druge volilno odločilne zvezne države. Včeraj so napovedali, da bo z njim v Pensilvaniji tudi prva dama Melania, ki na shodih ni nastopala od avgusta, pa je udeležbo potem »iz previdnosti« odpovedala zaradi kašlja, potem ko se je v začetku meseca tudi sama okužila s koronavirusom.

Tako kot leta 2016 Trump tudi tokrat ne odstopa od svojega predvolilnega sporočila, kar je najbolj opazno pri vprašanju epidemije. Sodeč po raziskavah javnega mnenja bi mu tu najbrž prišel prav drugačen pristop, saj ima znatno manj zaupanja javnosti od demokratskega tekmeca Joeja Bidna. Namesto tega Trump še vedno noče odločno podpreti nošenja mask, obenem je zdaj kritiziral javnosti najbolj znanega ameriškega strokovnjaka Anthonyja Faucija. V pogovoru s člani kampanje, ki je prišel v medije, ga je označil za »katastrofo« ter dejal, da je naveličan poslušati »njega in druge idiote«. Javno je bolj previden, ker je Fauci zelo priljubljen, zato ga na shodih označuje za dobrega človeka, ki se veliko moti.

Debata z gumbom za utišanje

Biden si je v nasprotju s Trumpom vzel krajši premor od predvolilnih dogodkov in se pripravljal na najpomembnejšega, ki je do predsedniških in kongresnih volitev 3. novembra še ostal: drugo soočenje s Trumpom, ki bo v četrtek zvečer. Debata bo postregla z novostjo. Potem ko je predsednik med prvim soočenjem demokratu ves čas skakal v besedo, bodo zdaj lahko enemu ali drugemu ugasnili mikrofon, če bo kršil pravila. Ta velevajo, da imata ob začetku vsakega od šestih tematskih sklopov Trump in Biden na voljo po dve minuti za uvodno predstavitev stališč brez skakanja v besedo. Trumpova ekipa je z novostjo nezadovoljna, pravi, da neodvisna komisija, ki soočenja organizira, s tem pomaga Bidnu. Vendar je udeležbo potrdil.

Trumpov tabor je tudi nezadovoljen, ker med temami, ki jih je izbrala voditeljica s televizijske mreže NBC News Kristen Welker, ni zunanje politike. Trump je Welkerjevo označil za »radikalno demokratko«, ki naj bi Bidnu pomagala, da se izogne težkim vprašanjem, denimo o Ukrajini in aferi z Bidnovim sinom.

Glede zunanje politike je Biden sicer objavil pisma podpore Bosni in Hercegovini, Albaniji in Kosovu, v katerih obljublja zavezanost »večetnični naravi BiH in njeni ozemeljski celovitosti«, v pismu ameriškim Albancem pa se predstavlja kot »dolgoletni prijatelj Albanije in Kosova«. V ZDA je po ocenah 700.000 prebivalcev bosanskega ali albanskega rodu. Wall Street Journal pa je poročal o pomenu 750.000 Američanov srbskega rodu. Mnogi živijo v volilno najpomembnejših zveznih državah. Za njihove glasove se potegujeta oba, pri čemer mnogi Srbi niso pozabili, da je Biden odločno podprl Natove napade na Srbijo leta 1999.