Na ljubljanskih ulicah je bilo še okoli 21. ure mogoče srečati precej avtomobilov, na avtobusnih postajah so ljudje čakali avtobuse, ki še vozijo. A po 21. uri so se ulice popolnoma izpraznile in srečati ni mogoče nikogar, z izjemo nekaj novinarjev in fotoreporterjev ter policistov.

Bolj pestro pa je po poročanju Večera v Mariboru, kjer se je v središču mesta po objavah na družbenih omrežij zbralo med 70 in 100 protestnikov, ki izražajo nestrinjanje z uveljavitvijo odloka o prepovedi gibanja v nočnem času. Med protestniki naj bi prišlo tudi do verbalnega spopada.

Kot poroča Večer, so zbiranje ljudi spremljale tudi policijske enote. Ko so se policisti približali skupini ljudi, pa je bilo iz vrst protestnikov slišati vzklike Strnimo vrste, Vemo, da tega nočete početi, Preberite si ustavo, Mi vas plačujemo ter Policijska ura ni rešitev.

Na dogajanje se je na twitterju odzval tudi premier Janez Janša, ki je med drugim opozoril, da se število okuženih z novim koronavirusom povečuje in naj bi jih bilo danes že več kot 1100. »Streznite se,« je pozval premier.

Z današnjim dnem so začeli veljati dodatni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med drugim prepoved gibanja v nočnem času oz. med 21. in 6. uro ter omejitev druženja na največ šest ljudi. Tudi prehajanje med regijami ni več mogoče, ne glede na to, ali je ta na oranžnem ali rdečem seznamu.

Izjeme od prepovedi gibanja v nočnem času so odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog ali dostop in nudenje storitev za nujne primere, piše v odloku. Zaradi policijske ure sicer delovni čas prilagajajo tudi trgovci, ki so poslovalnice z današnjim dnem večinoma zapirali pred 21. uro.

Vlada nekoliko sprostila pogoje za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah

Vlada je na dopisni seji sprejela spremembo odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Med drugim je z njim določila, da lahko tudi v rdečih regijah frizerski in kozmetični saloni sprejmejo eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Določila odloka je tudi uskladila z veljavno prepovedjo gibanja v nočnem času.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko, je s spremembo odloka danes določila vlada. Če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov, lahko v njem ponudniki sprejmejo le eno stranko.

»Po danes sprejetem odloku to velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka,« so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je s tem prisluhnila frizerjem in kozmetikom, ki so jo pozivali k omilitvi pogojev za opravljanje svoje dejavnosti.

Ni pa ministrski zbor ugodil ponudnikom fitnesa in rekreativnih športnih dejavnosti, ki so na vlado danes prav tako naslovili javno pismo in pozvali k spremembi odloka. Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrov, ostaja neomajna vlada.

Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

Ostaja tudi prepoved opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah (kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev). Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le za mizami ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

Pod enakimi pogoji je še naprej dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih, in to ne glede na status regije.

Ne glede na obarvanost regije je dovoljena gostinska dejavnost v času od 6. do 21. ure tudi v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance, npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih. Le v tem časovnem obdobju je dovoljena tudi dostava hrane in pijače ter priprava jedi in pijač za osebni prevzem.

Nenazadnje je vlada v odlok zapisala, da morata upravljavec trgovskega centra in trgovec zagotoviti upoštevanje pravil, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru. Če tega ne bodo zagotavljali, jim lahko inšpektor tudi prepove opravljanje dejavnosti.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Možna športna tekmovanja na najvišji ravni brez gledalcev

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev, je z odlokom določila vlada na dopisni seji.

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnost po razglasitvi epidemije sicer določa, da športno gibalna dejavnost in vadba nista dovoljena. Ne glede na to pa je vadba dovoljena športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

Prav tako je športna gibalna dejavnost, rekreacija, dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ šestimi udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje po seji vlade.

Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrih.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.