Kraljevi par je v petek proti Grčiji poletel na krovu vladnega letala, čeprav je vlada že pred tem v okviru novih omejitev med drugim odsvetovala vsa nenujna potovanja. Nanju se je nemudoma vsul plaz kritik zaradi potovanja v času, ko naj bi ljudje v prizadevanjih za zamejitev okužb z novim koronavirusom čim več ostajali doma.

Domov sta se že v soboto zvečer vrnila z letom nacionalne letalske družbe KLM. »Nočeva puščati nobenih dvomov: da bi obvladali covid-19, je nujno slediti priporočilom. Razprava o najinih počitnicah ne prispeva k temu,« je par sporočil v izjavi.

Po številnih vprašanjih, tudi iz vrst poslancev, glede tega, kakšen uraden nasvet sta prejela, je premier Mark Rutte v nedeljo priznal, da je bil seznanjen z njunimi načrti in da bi bil moral drugače ukrepati.

Kot je zapisal v pismu parlamentu, je prepozno spoznal, da se počitnic »ne da več uskladiti z vse višjim številom okužb in strožjimi ukrepi«. »To bi me bilo moralo spodbuditi k ponovnemu razmisleku o načrtovanem potovanju. Nosim polno ministrsko odgovornost,« je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Nizozemska monarhija v vodenju države nima uradne vloge. Je pa za njene besede in dejanja odgovorno ministrstvo za splošne zadeve, ki ga vodi prav Rutte, pojasnjuje BBC.

V državi sicer v zadnjem času tako kot drugod po Evropi znova narašča število okužb z novim koronavirusom. V soboto so prvič doslej potrdili več kot 8000 novih primerov. Za štiri tedne so vrata zaprli vsi gostinski obrati.