Zmaga Alexa Rinsa je nov dokaz, da bo letošnja sezona kraljevega razreda motoGP v zgodovino zapisana kot ena najnenavadnejših in nepredvidljivih doslej. Motociklist Suzukija je namreč na deseti dirki letos – veliki nagradi Aragonije v Alcanizu v Španiji – postal že osmi zmagovalec. Za popolno prevlado španskih motociklistov na domačih tleh sta poskrbela njegova rojaka Alex Marquez in Joan Mir, ki sta zasedla drugo in tretje mesto.

Dirkači so na stezi na severovzhodu Iberskega polotoka uprizorili še eno napeto dirko, po kateri je postalo jasno, da izidi v kvalifikacijah letos ne štejejo prav veliko. Te je namreč dobil Fabio Quartararo, ki pa je dirko povsem zavozil. Z daleč najslabšo predstavo v sezoni je ciljno črto prevozil šele kot osemnajsti, s tem pa ne le ostal brez točk, temveč tudi zapravil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Francozu minuli konec tedna resnično nič ni šlo po načrtih, saj je padel tako na petkovem kot sobotnem treningu, med dirko pa se je soočal s težavo na sprednji pnevmatiki. »Ne vem, kaj je bilo narobe s tlakom na sprednji gumi, a se ne predajamo,« je sporočil Fabio Quartararo.

Veliko smolo motociklista Yamahe je znal izkoristiti Joan Mir, ki se je po enajstem mestu v Le Mansu znova vrnil na oder za zmagovalce, s tem pa postal tudi novi vodilni v svetovnem prvenstvu. »Neverjeten občutek je biti vodilni. Vsako preizkušnjo se trudim biti čim bolj konsistenten, čeprav s svojo predstavo danes nisem najbolj zadovoljen. V zadnjem krogu sem se zelo mučil s sprednjim delom motocikla, zato nisem mogel dati vse od sebe,« je priznal Joan Mir. Član Suzukija je s petimi stopničkami v sezoni zaokrožil izjemen uspeh japonskega moštva v Alcanizu, saj je zmaga pripadla njegovemu ekipnemu kolegu Rinsu.

Za štiriindvajsetletnika je bila to tretja zmaga v motoGP v karieri, do katere je prišel kljub skromnemu desetemu mestu v kvalifikacijah. S skoraj popolnim startom je že v uvodnem krogu napredoval na četrto mesto, nato pa z brezkompromisnim dirkanjem odpeljal mimo Franca Morbidellija, Quartararoja in nazadnje še vodilnega Mavericka Vinalesa. »Iskreno povedano sem bil na startu izjemno miren, kar me je kar nekoliko zaskrbelo, saj sem pomislil, da to ni najboljše znamenje. Po nekaj krogih sem videl, da lahko pridem blizu, dobro sem začel, ko pa sem ujel Vinalesa, sem si rekel, lahko greš naprej. In sem šel. Prvo mesto je nagrada za vse moje navijače, za mojo družino in za vse v ekipi, ki tako dobro delajo,« je dejal Alex Rins, ki je sicer v cilj prišel z le dvema desetinkama prednosti pred Alexom Marquezom.

Tudi mlajši brat aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza je podobno kot Rins odvozil skoraj brezhibno dirko, saj se je na drugo mesto prebil z enajstega in tako ponovil dosežek izpred tedna dni, ko je v Le Mansu prav tako stopil na drugo najvišjo stopnico odra za zmagovalce.

Naslednjo dirko bodo motociklisti sicer odpeljali že to nedeljo, ko bo Alcaniz gostil še preizkušnjo za VN Teruela. Na njej bo skoraj zagotovo znova manjkal Valentino Rossi, ki je nedeljsko dirko izpustil zaradi okužbe s koronavirusom.