Na vseh nas je, da preprečimo vnovično popolno ustavitev javnega življenja - s tem ko omejimo stike, se odpovemo večjim zasebnim srečanjem in zabavam, je v videu z naslovom Položaj v Avstriji je resen, objavljenem na Facebooku, sporočil kancler.

Kurz je državljane opozoril, naj se pripravijo na »zahtevno jesen in zimo«, na »izjemno težke čase« z omejitvami, nujnimi ukrepi in odpovedovanjem. Ob tem je ocenil, da naj bi bilo prihodnje poletje na voljo cepivo in s tem tudi vrnitev v normalnost, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kancler je omenil tudi očitno »utrujenost« zaradi novega koronavirusa, ki sproža vse več teorij zarote, vse do pozivov, naj ljudje ne spoštujejo ukrepov. Ob tem je potrdil, da pandemija v državi z okoli tisoč do 1500 na novo okuženimi dnevno trenutno še ne predstavlja težav za intenzivno medicino. Toda število okužb raste eksponentno, številke bi se lahko podvojile v treh tednih. V kolikor tega ne bodo uspeli ustaviti, bo imela Avstrija v decembru dnevno 6000 novih okužb.

»Cilj mora biti, da to preprečimo«, z omejitvijo stikov in nošenjem zaščitnih mask, je dejal Kurz.

Avstrijska vlada bo spričo hitrega naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom v ponedeljek zjutraj prek videokonference opravila posvet z deželnimi glavarji zveznih dežel glede nadaljnjih ukrepov, še poroča APA.

V soboto so potrdili, da je bil na novi koronavirus pozitiven avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Po besedah njegove predstavnice obstaja sum, da se je okužil na ponedeljkovem zasedanju z evropskimi kolegi v Luksemburgu. Preventivno so zato testirali vse člane avstrijske vlade, ki pa so bili vsi negativni.