Prejšnjo znamko so leta 2002 dosegli Peter Mankoč, Blaž Medvešek, Bojan Zdešar in Vid Likavec 9. avgusta 2002 na mitingu v Radovljici. Starejši od tega rekorda pa je le še dosežek Petra Mankoča na 200 m mešano, ta pa ga je dosegel le teden dni prej na evropskem prvenstvu v Berlinu.

»Vedeli smo, da smo z osebnimi izidi temu rekordu zelo blizu in v zadnjem tednu smo se seveda pripravili na nastop in razmišljali o tem, kako ga bomo podrli. Potrudili smo se tudi z vrstnim redom nastopanja, saj smo vedeli, da je Triglav zelo močan in tako smo imeli v vodi tudi potrebno konkurenco. Ta rekord je bil vsekakor eden od naših ciljev na prvenstvu,« je po tekmi povedal dolgoletni reprezentant Bau.

V svojih paradnih daljših "kravlovih" disciplinah pa Bau ne dosega izidov, katerih so ljubitelji plavanja od njega vajeni, a brez zadrege pove, da v tem koronskem obdobju pač trenira manj. "Bolj ali manj ohranjam stik z vodo. Zaradi tega položaja imam ta čas veliko dela v domačem hotelu, zato ne treniram toliko, kot si želim. Na daljših progah pa se to seveda pozna."

V ostalih moških disciplinah večjih presenečenj ni bilo. Plavalec Ljubljane Primož Šenica Pavletič je na prvi polovici proge na 200 m prosto nabral dovolj prednosti za zanesljivo zmago. Na 100 m hrbtno je moral nato po zadnjem zavesljaju čestitati triglavanu Sašu Boškanu, ki ga je v dramatičnem finišu ugnal za pet stotink sekunde. Na 400 m mešano je bil najboljši triglavan Nik Gladek, na 50 m delfin pa Ribničan Robert Lovšin, ki je še enkrat več opozoril na napredek plavanja v deželi suhe robe.

V ženski konkurenci ima Mariborčanka Katja Fain normo dveh naslovov na dan. V soboto je pometla s konkurenco na 200 m prosto in 400 m mešano. Na 100 m hrbtno je slavila njena mlajša sestra Nika. Popolno sobotno zmagoslavje Fainovih pa je na 50 m delfin preprečila reprezentantka ljubljanske Olimpije Neža Klančar, ki je vendarle prepričljivo ugnala drugo uvrščeno mlado Mariborčanko.

Prav na koncu se je Klančarjeva s štafeto Olimpije veselila še štafetne zmage na 4 x 200 m prosto.