Španska obalna straža je v tem letu od julija do konca septembra zaznala 33 napadov ork ali morilskih kitov, kot jim tudi pravijo. V Gibraltarski ožini so napadle šest jadrnic, nadaljnjih pet v portugalskih vodah, 22 napadov pa so od avgusta našteli še ob galicijski obali na severozahodu Španije.

Jate ork z občasno več deset osebki vsako pomlad in poletje potujejo iz Gibraltarske ožine ali Cadiškega zaliva proti severu vzdolž atlantsko-pirenejske obale na lov za tuni, ki se v tem času spuščajo s severa proti jugu. Ribiči v teh krajih so navajeni srečanj z orkami, nekateri celo prepoznavajo posameznike v teh jatah in jim dajejo imena. Poznavalci teh živali pravijo, da so zelo radovedne, vendar do človeka niso napadalne. Zato je presenetljivo njihovo neobičajno vedenje v zadnjem času, zlasti mladičev, ki sledijo jadrnicam in jih napadajo.

Prve jate ork so letos v Galiciji ugledali 10. avgusta, devet dni zatem so opazili 13 ork, plavajočih v treh skupinah, od katerih se je samo ena lotila nadlegovanja manjših in srednje velikih jaht. Pred tem naj bi 29. julija napadle 14-metrsko britansko jadrnico ob rtu Trafalgar.

Po pričevanjih članov posadke je jahto obkrožilo devet ork in se več kot uro vztrajno zaletavalo v ladijski trup, s čimer so ji smer spremenile za 180 stopinj. Morski biologinji Rocio Espadi z Univerze v Sevilli se zdi to nepredstavljivo. Dejala je: »Te orke sem že od rojstva opazovala, kako rastejo, poznam njihove življenjske zgodbe in nikoli prej nisem videla napadov ali slišala zanje.«

Lomijo krmilo, ustavljajo ladjo

Španska obalna straža v Galiciji je v zadnjih dveh mesecih prejela številne klice na pomoč zavoljo napada ork na plovila. Eden takih incidentov se je primeril 14. septembra zjutraj, ko sta jadrnici nedaleč od pristanišča A Coruna potrebovali nujno pomoč, ker so jima orke odlomile krmilo. Jadrnica Amadeus s francoskima pomorščakoma je bližnje srečanje z orkami doživela okoli polnoči, jahta Urki I s špansko posadko pa tri ure pozneje. Obe plovili je rešila ladja Rdečega križa, ki jima je bila najbližje, in ju odvlekla v pristanišče A Coruna.

Med številnimi pričevanji, objavljenimi v španskih medijih, izstopa napad, ki ga je doživela tričlanska posadka švicarskega katamarana Swiss Lady. Dogodek se je pripetil 20. septembra prav tako blizu obale A Coruna, potem ko je katamaran zaplul proti Sredozemskemu morju. Po pripovedovanju kapitana Christiana Bacha je bilo morje okoli 4. ure povsem mirno, ko so kar naenkrat začutili močan udarec v ladijski trup, zaletavanje pa se je ponavljalo več ur. »Krmilo je odpovedalo, tudi elektronske naprave,« je povedal Bach in dodal, da je katamaran obkrožilo od 10 do 15 ork, »kot da bi nas hotele spraviti v kot«. Bili so prisiljeni poklicati obalno stražo na pomoč. Katamaran je zdaj privezan v marini A Coruna, ker je precej obdelan in bo popravilo trajalo vsaj mesec dni.

Zaradi ponavljanja teh napadov je pristaniška kapitanija v Galiciji konec septembra prepovedala jahtam do 15 metrov plutje od rta Cabo Priorino Grande do Punta de Estaca de Bares. Opozarja pa tudi druge, naj se morilskim kitom, ki so kot ogrožena vrsta zaščiteni, raje izogibajo.

Ob tem je zanimivo, da so se orke v vseh teh napadih spravile na krmilo in ga zlomile ali odtrgale. Videti je, kot da bi plovilo hotele ustaviti, pripovedujejo nekatere priče, in če se je to ustavilo, so napadi prenehali. V nobenem primeru pa niso ogrozile človeških življenj. Večinoma so napadali mladiči, medtem ko so se odrasle orke zadrževale na določeni razdalji od plovil, ki so bila tarča napada.

Morski biologi in drugi strokovnjaki so bili sprva začudeni in so poudarjali, da so te živali, predvsem mladiči, zelo radovedni in se zato pogosto približajo ladjam. A so pred dnevi iz posnetkov ugotovili, da imajo tri mlade orke, ki so izvedle večino napadov, vidne brazgotine na glavi in drugod po telesu in da so bile ranjene. Biologi mednarodne delovne skupine, ki preučuje atlantske orke, so na podlagi tega postavili tezo, da bi lahko bil verjeten »sprožilec takega vedenja neki averziven incident«, torej da jih je neko plovilo povozilo ali pa so jih krivolovci v Gibraltarski ožini napadali s harpunami.