Osrednje prireditve ob stoti obletnici koroškega plebiscita sta se prvič v zgodovini skupaj udeležila predsednika Slovenije in Avstrije. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v govoru navedel 8. člen avstrijske ustave, v katerem se Avstrija zavzema za jezikovno in kulturno raznolikost, ki je v ospredju predvsem v avtohtonih narodnih skupnostih. Dejal je, da je treba skrbeti, varovati in podpirati jezik, kulturo ter obstoj teh narodnih skupnosti, in priznal, da Avstrija v preteklosti tega ni vedno spoštovala. Van der Bellen se je koroškim Slovencem tudi v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic.

Slovenski predsednik Borut Pahor je v govoru dejal, da je Celovec s skupno slovesnostjo, na kateri sta prisotna z avstrijskim predsednikom, simbolna prestolnica združene Evrope. Kot je še dodal, skupno obeležitev še prav posebej utemeljujejo temeljne skupne evropske vrednote – mir, sožitje, solidarnost, spoštovanje, povezovanje in sodelovanje. Poudaril je, da so bile Slovencem dane mnoge obljube, pred plebiscitom in po njem, zlasti z avstrijsko državno pogodbo, niso pa še vse izpolnjene.

Vsa vprašanja še niso urejena in rešena

V imenu koroških Slovencev je spregovoril predsednik ene od krovnih organizacij, Zveze slovenskih organizacij, Manuel Jug. V dvojezičnem govoru je poudaril, da je izziv, ki čaka avstrijsko Koroško, ohranitev slovenskega jezika in kulture. Tudi on je poudaril, da vsa vprašanja glede pravic manjšin še niso urejena in rešena. V delu govora v nemščini je pozval tudi k spravi, empatiji in naklonjenosti drug do drugega, v sobivanju Korošic in Koroščev ter oblikovanju pogumne in optimistične prihodnosti. Predstavniki slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem so v odzivu pozdravili opravičilo avstrijskega predsednika.

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser se je v govoru tudi v slovenščini zahvalil obema predsednikoma držav, da sta se udeležila slovesnosti, kar so izrekli tudi nekateri drugi govorci. Poudaril je izboljšanje ozračja na avstrijskem Koroškem in tudi v slovenščini pozval, da je treba v ospredje postavljati »zbliževaje in zaupanje« ter upreti pogled v skupno prihodnost v združeni Evropi.

Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem pa je ob stoletnici koroškega plebiscita v Celovcu pripravil protest. Protestniki so se zbrali na železniški postaji, nato pa so se podali do deželne hiše v središču mesta. Protesta se je udeležilo približno 100 ljudi. sta