Ker si v Horjulu želijo, da bi se vezi med starejšimi in mlajšimi občani krepile, pripravljajo medgeneracijsko središče, ki ga sofinancira Evropska unija in bo temeljilo na čebelarstvu oziroma spoznavanju čebel in čebelarstva. Projekt, katerega nosilec je občina Horjul, je vreden 195.000 evrov, od tega bo 125.000 evrov prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

V okviru investicije bodo uredili čebeljo učno pot, učilnice na prostem, zunanji vadbeni park z igrali ter zasadili sadovnjak in druge medovite rastline. Za to, da bi se občanke in občani čim več družili, nameravajo poskrbeti z organizacijo dogodkov na temo čebel, kot so pogovori pod horjulsko krošnjo, Julkin športni dan ali čebelje nogometno prvenstvo. Poleg tega načrtujejo, da bodo obiskovalce medgeneracijskega središča seznanili s ponudbo izdelkov domače pridelave, zdravim načinom življenja ter smernicami pravilnega odnosa do okolja.

Vsaj pet dogodkov

Projekt je namenjen v prvi vrsti mladim do 35. leta in starostnikom. Načrtujejo, da bo dogajanje na učni poti privabilo vsaj 250 udeležencev iz ranljivih skupin in prav toliko drugih prebivalcev. Izvesti nameravajo vsaj pet dogodkov oziroma delavnic. Gradbeni del je pri koncu, program prireditev pa naj bi stekel v začetku prihodnjega leta.

»Učna pot bo urejena v neposredni bližini osnovne šole Horjul, blizu pa je tudi dom starejših občanov. Želimo si, da bi se tudi v popoldanskem času, ko ni pouka, tam zadrževali ljudje, se sprehajali in uživali v naravi. Nad šolo je nekaj travnikov in gozdovi, tako da je v neposredni bližini precej narave. Želimo si, da bi na ta način privabili ljudi in da bi se tako tkale vezi med generacijami,« je dejala Urša Remškar, vodja projekta, in dodala, da bodo rdeča nit te zgodbe čebele. Čebelar je tudi Janko Prebil, župan občine Horjul in hkrati tudi mentor čebelarskega krožka v šoli, ki se ponaša z lastnim čebeljnakom. aro