Elektronska kresnička spremlja gibanje otrok

Ravno na dan, ko je produkt prvič postavil na trgovske police, je mladi inženir, ki se je v državo pred tremi leti priselil iz Perma v Rusiji, pridobival maturitetno oceno iz slovenske književnosti. Pravi, da je sklepanje pogodb z velikimi slovenskimi podjetji zanj mnogo lažje, kot naučiti se naše slovnice. V njegovem visokotehnološkem podjetju si kruh služijo še trije najstniki, naročil pa imajo dovolj vsaj za leto dni.

Flare je produkt, ki staršem omogoča spremljanje gibanja njihovih malčkov na poti v šolo. Gre za klasično kresničko, ki v sebi skriva GPS-oddajnik, povezan z mobilno aplikacijo. Starši lahko v resničnem času spremljajo gibanje otroka ali pa dobijo opozorilo, kadar otrok zapusti vnaprej določeno »varno« območje. Tehnologijo, ki napravo poganja, je 19-letnik razvil sam, prvo prototipno serijo so s prijatelji izdelali v lastni delavnici in ker so jo razprodali v pičlih štirih dneh, so se povezali z znano slovensko gazelo Dewesoft, ki jim je vzpostavila proizvodno linijo ter zagotovila zagonska sredstva.

Naročil več od zmožnosti

S podjetjem AMZS, ki je v projekt vstopilo kot mentor in prvi kupec, so podpisali terminsko pogodbo za trženje produkta na spletu in v njihovi prodajni mreži, ki bo vključevala tudi odmevno marketinško kampanjo v letošnji božični sezoni. Naročil, kot pravijo v ekipi, imajo trenutno več, kot jih zmorejo dobavljati. Ekipa za zdaj še ne razkriva, koliko dobička načrtujejo v prihodnjem letu, so pa že prvi mesec dosegli več kot za 20.000 evrov prometa.

Med štipendiste Ustvarjalnikove Fundacije za ustvarjalne mlade se je Andrei Morozov zapisal prav z idejo elektronske kresničke Flare. Rodila se je v Zavodu 404, kjer so fantu pomagali fizično izdelati prvo digitalno napravo. »Ohišje naprave je narejeno iz posebne plastike, ki odbija svetlobne žarke, znotraj pa je elektronsko vezje, ki sem ga s pomočjo svoje delovne skupine sprogramiral sam.« V prihodnosti si Andrei želi ostati v podjetništvu in še naprej razvijati svoje poslovne ideje. »V današnjem času, ko je tehnologija dvigalo sveta, se moramo opreti na povezovanje različnih znanj,« je prepričan.

Predstavili sedem projektov štipendirancev

Pretekli konec tedna se je v Ljubljani na virtualnem dogodku predstavilo sedem podjetniških projektov štipendirancev Fundacije za ustvarjalne mlade, osrednje slovenske organizacije, ki podpira najperspektivnejše podjetniške talente in njihove projekte tudi financira v obliki štipendije, zasnovane kot univerzalni temeljni dohodek, ki mladim omogoča, da se lahko stoodstotno posvetijo svojim projektom, obenem pa jim zagotavlja individualno mentorstvo in dostop do velikih slovenskih podjetij. Njen častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, deluje pa že tretje leto.

Kljub temu, da je povprečna starost štipendistov Fundacije 20,6 leta, se lahko mladi, ki so vanjo vključeni, pohvalijo z zavidljivimi rezultati. Kar 41 odstotkov štipendirancev že v prvem letu vključitve ustvari več kot 10.000 evrov prihodka iz lastnega posla, 24 odstotkov štipendirancev poslovno sodeluje s podjetjem financerjem, 17 odstotkov pa se jih po izteku programa zaposli v partnerskih podjetjih. Za organizatorje Fundacije je to dokaz, da se financiranje mladih talentov v obliki mesečnega dohodka povrne v manj kot letu dni. Fundacija je ta hip zagotovo najbolj učinkovit program spodbujanja zaposlovanja mladih in podjetništva v državi.