Slovenski ljubitelji motokrosa so tokrat prišli na svoj račun, saj se je dirka svetovnega prvenstva slovenski prestolnici približala na manj kot 400 kilometrov. Zato ne čudi, da je Tima Gajserja ob progi spremljalo precej slovenskih navdušencev motokrosa. Ti po prvi vožnji niso bili ravno navdušeni, saj je bil vsega osmi, zato pa so imeli po drugi vožnji razlog za rajanje. Nekdanji svetovni prvak je pokoril konkurenco.

Dirka v Mantovi, ki je štela za veliko nagrado Lombardije, je bila letošnja deveta po vrsti, najboljši motokrosisti pa so po dvotedenskem premoru znova zagnali motorje. Zanimivo, da je bila to šele prva od skupaj treh dirk v tednu dni na tem prizorišču, naslednja bo namreč že v sredo. Slovenec je v preteklih dneh doma trdo in zavzeto treniral, kar nekaj časa pa je posvetil startom, ki se mu na zadnjih treh dirkah v Faenzi niso posrečili. V kvalifikacijah je postavil najboljši čas in je prvi izbiral mesto na startni klančini. Prvo vožnjo je začel nepričakovano slabo, saj se je zapletel v padec moštvenega kolega Mitchella Evansa in je na prvo merjenje časa pripeljal šele 21. V nadaljevanju je lovil tekmece in ciljno črto je prevozil kot osmi. Druge vožnje se je nato lotil bistveno bolje. Startal je tako, kot zna, in prvo merilno mesto prečkal tretji. Nato je nekaj časa potrpežljivo čakal na priložnost za prehitevanje in jo dočakal v sedmem krogu, ko se je prebil na prvo mesto, ki ga nato ni več izpustil iz rok. »Prve vožnje nisem odpeljal po načrtih, saj sem slabo startal, nato pa nisem našel dobrega ritma. Zato sem v drugo vožnjo vložil ogromno truda in energije ter dosegel navdušujoč rezultat. Hvala ekipi in tudi navijačem, ki so prišli iz Slovenije,« je bil zadovoljen Tim Gajser, ki je dirko končal na skupno četrtem mestu, v točkovanju za naslov svetovnega prvaka pa je prevzel vodstvo in bo na naslednji preizkušnji vozil z rdečo številko.

Na tekmi smo imeli še enega Slovenca, Jana Pancarja v šibkejšem razredu MX2, ki pa se v kvalifikacijah ni izkazal, saj je dosegel šele 27. čas. Tudi na dirki ni blestel, prvo vožnjo je končal na 25. mestu, drugo pa na 29., kar je bilo dovolj za skupno skromno 32. mesto. Ostal je brez novih točk v skupni razvrstitvi, v kateri je sicer na 19. mestu z 62 točkami.