Južnokorejski ribiški uradnik je v ponedeljek izginil s svojega patruljnega čolna v bližini mejnega otoka Yeonpyeong. 47-letni oče dveh otrok je za sabo pustil čevlje, vzel pa reševalni jopič. Glede na domneve naj bi poskušal prebegniti.

Po ugotovitvah južnokorejskega obrambnega ministrstva so ga v svojih vodah izčrpanega našle severnokorejske sile in ga s s patruljnega čolna dlje časa zasliševale. Visoki predstavnik države naj bi nato odredil, da ga ubijejo.

Zatem so vojaki v zaščitni opremi njegovo truplo tudi polili z bencinom in zažgali, so navedli predstavniki južnokorejskega ministrstva, ki menijo, da je šlo pri tem morebiti za ukrep proti širjenju novega koronavirusa.

Prestrezali so komunikacijo

Južna Koreja je še sporočila, da najostreje obsoja »tovrstno brutalno dejanje in poziva Sever, naj priskrbi pojasnilo ter kaznuje odgovorne«.

Oblasti v Seulu so ob današnji predstavitvi informacij o dogajanju pojasnile, da so do podatkov prišli na podlagi analize različnih obveščevalnih virov. Podrobnosti niso pojasnili, je pa znano, da južnokorejskega vojska prestreza radijsko komunikacijo vojaških sil svoje severne sosede.

Severnokorejske sile so tokrat prvič po več kot desetletju ubile južnokorejskega državljana. Nazadnje je vojak leta 2008 pri gori Kumgang ubil turista iz Južne Koreje.

V Severni Koreji vladajo izredne razmere v luči pandemije novega koronavirusa - država je zaprla svoje meje, da bi se zaščitila pred virusom. Odnosi med Severno in Južno Korejo pa so trenutno na mrtvi točki.