1. Kje je bilo najdeno najstarejše kolo z osjo na svetu?

a) Na Hrvaškem,

b) v Panonski nižini,

c) pod Durmitorjem v Dinarskem gorovju,

d) blizu Vrhnike.

2. Kdo je vodil 4500 ljudi, od tega 2700 inženirjev, pri razvoju boeinga 747?

a) Pilot pri Adrii Airways,

b) inženir Joe Sutter, sin Franca Suhadolca z Dobrove pri Ljubljani,

c) brata Orville in Wilbur Wright,

d) dr. Jure Leskovec, doma iz Šentjošta nad Horjulom, danes glavni znanstvenik na Pinterestu.

3. Povsod v svetu v industrijski proizvodnji vitamina B12 za dodatek hrani in krmi uporabljajo strupene cianide. Slovenskemu podjetju Acies Bio, nosilcu priznanja gazela osrednjeslovenske regije 2018, je ta vitamin uspelo stroškovno učinkovito proizvesti iz:

a) nafte,

b) odpadne sirotke,

c) telečjih jeter, živila z največjo vsebnostjo vitamina B12,

d) objemov, ki pripomorejo k sproščanju endorfinov.

4. Robotska roka ve, kako in kje se ustaviti z »možgani« senzorjev pomika in zasuka, ki jih razvija in proizvaja:

a) slovenska visokotehnološka družba, ki je leta 2015 osvojila najvišje priznanje zlata gazela Slovenije,

b) podjetje, v katerem je del razvojne ekipe prva nosilka naziva inženirka leta, Dora Domajnko,

c) podjetje RLS, ki si je med prvimi drznilo svoje visokotehnološke izdelke ponuditi prek spletne trgovine,

d) držijo vse zgornje trditve.

5. V sodelovanju z vesoljsko agencijo Nasa slovenski Duol razvija balone za skladiščenje:

a) pod zemljo,

b) v vesolju,

c) pod oceanom.

d) na travnih površinah.

6. Aplikacija NewsMapper s pomočjo umetne inteligence omogoča strojno sledenje uporabi člankov na spletu ter zgodnje zaznavanje novih aktualnih zgodb. Razvili so jo:

a) v ekipi Slovenske tiskovne agencije v sodelovanju s partnerji z znanstvenega področja in se s to napredno tehnološko rešitvijo leta 2020 uvrstili na seznam odličnih evropskih inovacij evropske komisije,

b) prostovoljci za preprečevanje lažnih novic na družbenih omrežjih,

c) 137 let po tem, ko je Gutenberg izumil tisk,

d) futurologi, ki skušajo predvideti, kaj se bo s človeštvom dogajalo v prihodnosti.

Več na www.talentismo.si.

© Zasnova in besedilo: projekt Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inovativnost, inženirstvo, naravoslovje in tehniko

Pravilni odgovori:

1. d. Najstarejše leseno kolo na svetu, staro 5200 let (natančna datacija: 3360–3080 pr. n. š.), je bilo najdeno ob raziskavah ostankov kolišča na lokaciji Stare gmajne pri Vrhniki.

2. b. Boeing 747 je prvo širokotrupno letalo v zgodovini letalstva, potniško in transportno letalo, pogosto poimenovano tudi jumbo jet. Njegov razvoj je vodil Joseph Frederick Sutter - Joe, ameriško-slovenski inženir aeronavtike. Sutterja in njegove ekipe se je prijel vzdevek Neverjetni, potem ko so v 29 mesecih izdelali takrat največje letalo na svetu.

3. b. Podjetje Acies Bio se ukvarja z razvojem biotehnoloških rešitev. Razvili so zeleno tehnologijo, ki sirotko kot odpadni material iz mlekarske industrije izrablja za proizvodnjo visokovredne komponente, vitamina B12.

4. d. Visokotehnološko podjetje RLS merilna tehnika, zlata gazela Slovenije 2015, razvija in izdeluje magnetne senzorje pomika in zasuka za napredne robotske sisteme. V svetovno bazo patentov Espacenet je RLS samostojno ali s partnerjem Renishaw vpisal in vzdržuje več kot deset patentov.

5. b.Cilj razvoja je, da bi bili ustrezno prilagojeni Duolovi baloni v manj kot desetih letih sestavni del vesoljskih modulov oziroma pripeti na vesoljske postaje. Ob odličnem sodelovanju s centrom odličnosti Vesolje, Evropsko vesoljsko agencijo in z Naso je to realnost.

6. a.Evropska komisija je leta 2020 na seznam odličnih evropskih inovacij uvrstila tudi napredno tehnološko rešitev za sledenje člankom, ki jo je Slovenska tiskovna agencija (STA) razvila v okviru evropskega projekta Renoir.