Na odročno, težko prehodno in zelo redko poseljeno območje pri kraju Macquarie Harbour so že prispeli policisti in prva ekipa reševalcev, posebej izurjenih za tovrstne naloge. Ti bodo ocenili, ali in kako je nasedle kite mogoče rešiti, nakar bodo tja še danes poslali dodatne reševalce z vso potrebno opremo.

Nek prebivalec bližnjega kraja Strahan je sicer za avstralske medije dejal, da je videti, kot da je več kitov v plitvi vodi že poginilo. Po poročanju lokalnih medijev naj bi jih poginilo že okoli 30.

Na Tasmaniji je sicer nasedanje morskih živali dokaj pogosto, vendar pa večinoma ne gre za tako množične primere, temveč posamezne živali.

V Avstraliji je zadnje dni odmeval primer kita grbavca, ki se je ujel v reko v narodnem parku Kakadu na severu Avstralije, polni krokodilov. Ujet je bil več kot dva tedna, nato pa se mu je ta konec tedna po zaslugi visoke plime in valov vendarle uspelo rešiti in zaplavati nazaj v morje.

Strokovnjaki so se sicer že pripravljali na reševalno akcijo, a bi ta predstavljala velik izziv. Gre namreč za ogromno žival in tudi prvi znani primer doslej, da je kit grbavec zaplaval tako visoko, kar okoli 30 kilometrov, po blatni reki.