Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 v državi aktivno okuženih 1187 ljudi.

Največ novih primerov so v petek potrdili v ljubljanski občini, in sicer 30. V Mariboru so potrdili osem novih okužb, po tri pa še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Največ okužb so potrdili v starostni skupini med 35 in 44 let (23 okužb), po 21 okužb pa še v starostnih skupinah od 45 do 54 let in med 55 in 64 let. Po eno okužbo so potrdili še v najmlajši starostni skupini do štirih let in eno v najstarejši, nad 85 let.

Skupno so doslej potrdili 4309 primerov okužb. Število umrlih s covidom-19 se je v Sloveniji povzpelo na 141.

V bolnišnicah ponovno način dela kot v času epidemije

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je na sestanku s predstavniki bolnišnic, ki imajo oddelke za bolnike s covidom-19, dogovoril, da se znova vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije. Bo pa tokrat organizacija dela brez zapiranja bolnišnic zahtevnejša, zato bodo najverjetneje potrebne prerazporeditve osebja.

Kot je po petkovem sestanku s premierjem Janezom Janšo, predstavniki bolnišnic in strokovne skupine danes pojasnil Gantar, bodo po potrebi še naprej zagotavljali dodatne zmogljivosti v bolnišnicah. Težavo sicer predstavlja predvsem nezadostno število zdravstvenega osebja, zato bodo verjetno potrebne prerazporeditve. Število okužb z novim koronavirusom namreč narašča, počasi pa se povečuje tudi število hospitaliziranih. V petek je bilo po podatkih vlade hospitaliziranih 67 bolnikov, od tega jih je 10 potrebovalo intenzivno nego.

Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih dneh napovedal porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego.

Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi osrednjo intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na infekcijski kliniki pa bodo v celoti namenili oskrbi bolnikov s covidom-19.