To je najvišje število umrlih v enem dnevu po aprilu letos. Dva umrla prihajata iz koroškega doma starostnikov, za dva tega podatka še ni.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da bosta danes bosta na dopisni seji vlade sprejeta dva odloka. Z jutrišnjim dnem bo obvezno nošenje mask v javnih zaprtih prostorih. S ponedeljkom pa bodo lahko gostinski lokali odprti samo med 6. in 22. uro.

Le dva včerajšnja primera okužb sta uvožena iz Avstrije, 81 je lokalnega, 42 pa neznanega izvora. »Epidemiologi delajo na robu zmogljivosti,« je povedal Kacin.

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini število okuženih narašča

V Pegazovem domu starejših občanov v Rogaški Slatini so v četrtek odvzeli brise dvema stanovalcema in eni zaposleni osebi. Brisa enega stanovalca in zaposlenega sta bila pozitivna, kar pomeni, da je v domu trenutno z novim koronavirusom okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih, je danes povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Vse okužene stanovalce so že v torek premestili v bolnišnice. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih deset stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

»Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni,« je pojasnila Kampuševa.

Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb, je še dejala Kampuševa.

V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Direktor Doma Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, v katerem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravje, Tomaž Lenart pa je povedal, da so v četrtek kontrolne brise odvzeli 35 stanovalcem in zaposlenim, vsi pa so bili negativni. Napovedal je tudi, da bodo v nedeljo odvzeli brise tudi osebam iz sive cone.

V šolah in vrtcih okuženih 62 zaposlenih in 79 otrok

Po podatkih za četrtek je bilo z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev, kažejo podatki, ki jih je danes objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Ob tem pa je bilo v karanteni še 31 zaposlenih v vrtcih, v osnovni šoli je bilo med zaposlenimi takšnih 133, v srednjih šolah pa 16. Med vrtčevskimi otroci je bilo v karanteni 31 otrok, v osnovni šoli 208 učenk in učencev ter 82 dijakinj in dijakov srednjih šol.

Na ministrstvu ob tem ugotavljajo, da tudi po tretjem tednu letošnjega šolskega leta podatki kažejo, da se bo pouk odvijal po zelenem modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli. »Trenutno ni razloga, da bi bilo drugače,« so poudarili na ministrstvu.

Dodali so, da je treba v vrtcih in šolah zagotoviti ukrepe, ki bodo omogočali, da vzgojno-izobraževalni proces teče dalje, in da se prepreči možnost širjenja virusa.