1. Resljeva ulica v Ljubljani nosi ime po:

a) Josefu Resslu, izumitelju ladijskega vijaka, ki ga je prvič preizkusil na ladijskem modelu na Krki v Zameškem in Kostanjevici ob Krki,

b) Rešeljiki, drevesu z belimi cvetovi,

c) Alexu Resslu, londonskem pisatelju in filmskem ustvarjalcu,

d) srbski planini Reselj.

2. Priznana poslovna revija Harvard Business Review je leta 2012 v najelitnejšo družbo desetih podjetij z vsega sveta, ki so imela deset let zapored stabilno rast, uvrstila:

a) slovensko podjetje, ki je leta 2010 dobilo priznanje zlata gazela Slovenije,

b) uspešno mednarodno farmacevtsko podjetje z več kot 11.000 zaposlenimi,

c) družbo Krka, ki je svoje poslanstvo namenila zdravemu življenju v najširšem pomenu,

d) držijo vse trditve.

3. Katera trditev o slovenski avtomobilski industriji ne drži?

a) V katerem koli avtomobilu na svetu boste našli vsaj en slovenski del ali znanje slovenskih inženirjev.

b) BMW, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Jaguar, Renault, Volvo in drugi vodilni avtomobilski proizvajalci pri delih, ki pomembno vplivajo na vozno dinamiko, varnost, ekološkost in udobje pri vožnji, zaupajo znanju in inovativnosti slovenske gazele TPV.

c) V slovenski avtomobilski industriji je zaposlenih nekoliko manj kot 2400 ljudi.

d) Maja 2019 so v Revozu obeležili 4-milijonto vozilo znamke Renault, izdelano v Novem mestu, torej dva avtomobila na vsakega Slovenca.

4. Katera od spodnjih trditev je pravilna? Kanižarica je naselje:

a) v občini Črnomelj v Beli krajini s površino 1,69 kvadratnega kilometra, manj kot 600 prebivalci in poštno številko 8340,

b) z rudnikom Kanižarica, v katerem v vseh 140 letih delovanja ni bilo niti ene smrtne žrtve,

c) kjer dinamično raste in ustvarja nova delovna mesta visoko inovativno podjetje, dolenjsko-posavska gazela 2017 Adria Dom, ki med drugim proizvaja plavajoče hiše,

d) držijo vse trditve.

5. Falcon je:

a) ptič iz družine ujed,

b) helikopter, ki ga Vlada RS uporablja za protokolarne namene,

c) ime za novost: inovacijo na področju senčil slovenskega podjetja Roletarstvo Medle, ki je leta 2018 osvojilo priznanje bronasta gazela Slovenije,

d) eden od spletnih iskalnikov, sprva razvit za izobraževalne namene.

6. Razvili so novo generacijo vanov: v njih zdaj dobite občutek, da ste v avtodomu. Za to inovacijo je bila leta 2019 z zlatim priznanjem za inovacijo GZS nagrajena družba:

a) Adria Avtomobil,

b) Adria Mobil, ki je priznanje bronasta gazela Slovenije osvojila že leta 2002 in se odtlej redno umešča na lestvice gazel,

c) Trivago,

d) Hobby.

Več na www.talentismo.si © Zasnova in besedilo: projekt Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inovativnost, inženirstvo, naravoslovje in tehniko

Pravilni odgovori:

1. a. Josef Ressel je bil češki (avstrijski) gozdar in izumitelj, ki je večino življenja ustvarjal v Sloveniji. Bival je tudi v samostanu Pleterje, ker je uvajal napredno gozdarjenje in naredil cestne povezave, ki so še danes.

2. d. Gre za družbo Krka iz Novega mesta, slovensko multinacionalko in zlato gazelo Slovenije 2010, katere poslovanje sega od Grenlandije do Vladivostoka.

3. c. V slovenski avtomobilski industriji je zaposlenih več kot 24.000 ljudi.

4. d. V majhnem naselju rast poganja Adria Dom, gazela dolenjsko-posavske regije 2017, prejemnica srebrnega priznanja GZS 2019 za inovativen proizvod: plavajoče hiše na vodi s strešno teraso.

5. c. Falcon je ime za inovacijo, ki jo je razvilo podjetje Roletarstvo Medle. Poleg nekajkrat več svetlobe in zraka v prostoru zagotavlja še protivlomno zaščito, tudi v režimu zračenja.

6. a. Nova generacija Adria Mobil twinov 2019, razvita v gazeli Adria Mobil, uporabnikom vanov za kampiranje z inovativnimi rešitvami ponuja občutek avtodoma in se z novo generacijo vanov uvršča med najpogosteje nagrajene inovacije v industriji v sezoni 2019.