V motociklističnem prvenstvu motoGP presenečenj kar ni konec. Za zadnje je na šesti dirki sezone za VN San Marina v Misanu poskrbel Franco Morbidelli, ki je postal še peti zmagovalec v letošnji sezoni. Čeprav je zanj to premierna zmaga v kraljevem razredu, pa je do nje prišel zelo prepričljivo. S predstavo brez večjih napak je vodil od starta do cilja in konkurenco ugnal z udobno prednostjo dobrih dveh sekund.

»Ne vem, kakšen je občutek, vse skupaj moram še predelati, zagotovo pa gre za izvrsten dosežek. Uživam v tem trenutku. Sem v devetih nebesih,« je bil po uspehu evforičen Franco Morbidelli. Dirkač Yamahe je z zmago še nadgradil uspeh s preizkušnje v Brnu na Češkem, ko je z drugim mestom prvič stopil na stopničke.

Italijan je sicer do vodstva prišel po vnovičnem slabem startu v kvalifikacijah najhitrejšega Mavercika Vinalesa. Ta je tokrat končal na šestem mestu, a Misana bržkone ne zapušča tako razočaran kot moštveni kolega pri Yamahi Valentino Rossi. Motociklistični veteran je bil dolgo časa celo v igri za zmago, a sta mu zaradi vse počasnejše vožnje v drugi polovici dirke začela za vrat dihati tako Francesco Bagnaia kot Joan Mir. V razburljivem troboju za drugo in tretje mesto je največji osmoljenec postal prav Rossi, potem ko ga je najprej prehitel Bagnaia, v zadnjem krogu pa še Mir. »Napravil sem preveč napak, prepogosto pa sem tudi zaviral z motorjem, zaradi česar se je zadnja guma hitreje obrabljala. V zadnjem krogu sem na zavoju pustil preveč prostora in Mir me je prehitel. Na naslednji dirki moramo izboljšati kar nekaj stvari,« je priznal Valentino Rossi.

Dirkači bodo v Misanu znova dirkali ta konec tedna, kjer pa vodstva v skupnem seštevku svetovnega prvenstva ne bo več branil Fabio Quartararo. To mu je po odstopu odvzel danes sedmouvrščeni Andrea Dovizioso, ki ima zdaj pred Francozom sedem točk prednosti. Kljub temu boj za naslov svetovnega prvaka ostaja izjemno odprt, saj prednost Doviziosa pred devetouvrščenim Takaakijem Nakagamijem znaša vsega 23 točk.