"Včeraj smo prijeli ameriškega vohuna, ki je vohunil na območju rafinerij Amuay in Cardon v zvezni državi Falcon," je Marudo sporočil v televizijskem nagovoru. Po besedah Madura je bil aretirani marinec, ki je služil v oporiščih ameriške obveščevalne agencije Cia v Iraku. Oborožen je bil s težkim orožjem, pri sebi pa je imel ogromno gotovine. Ni pa Maduro pojasnil, kje natančno so ga prijeli.

Dodal je, da so ga prijeli dan potem, ko so v rafineriji El Palito v državi Carabobo blizu prestolnice Caracas v sredo odkrili in nato onemogočili načrt za eksplozijo v rafineriji.

Le nekaj ur pred petkovim nagovorom je sicer vlada v Venezueli zaradi velikega pomanjkanja bencina v državi vzpostavila načrt razdeljevanja goriva. V državi z dokazano največjimi zalogami nafte namreč vozniki na bencin čakajo v večkilometrskih kolonah.

Minuli mesec sta bila v Venezueli na 20 let zapora obsojena dva nekdanja pripadnika ameriških posebnih enot Luke Alexander Denman in Airan Berry, ki so ju prijeli po ponesrečenem poskusu vdora maja letos in ju obtožili terorizma, zarote, trgovine z orožjem in zločinskega združevanja.

Leva vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura trdi, da sta načrtovala ugrabitev Madura, da bi omogočila prihod na oblast vodje opozicije Juana Guaidoja, ki ga ob ZDA še več držav priznava kot začasnega predsednika Venezuele.