Etapa od Chauvignyja do Sarrana je bila najdaljša na letošnjem Touru. Edina, ki je merila več kot 200 kilometrov. Natančneje so kolesarji morali opraviti z 218 kilometri, ki so bili zelo razgibani, a vzponi v Centralnem masivu še niso bili prezahtevni. Šlo je za najkrajšo najdaljšo etapo v zgodovini dirke po Franciji. Na papirju je bila nekako idealna za uspešen beg, a je včerajšnji razplet dirke znova preprečil, da bi se dogajanje odvilo po pričakovanjih.

Borin račun brez krčmarja

Na začetku etape se je hitro izoblikovala skupina šestih močnih ubežnikov, a si nekako niso mogli privoziti velike prednosti. Ves čas se jim je želel pridružiti ranjeni lev včerajšnje etape Peter Sagan, ki si zelo želi etapne zmage in boja za zeleno majico. Saganu se nikakor ni uspelo prebiti v beg, saj so konkurenti za zeleno majico vse njegove napade odbili. Bora-Hansgrohe (ekipa Sagana), se je nato odločila diktirati močan tempo na čelu glavnine in ubežniki si nikakor niso mogli privoziti velike prednosti. Bora je kmalu dosegla svoj namen, saj je ubežnike ulovila dobrih 40 kilometrov pred ciljem, ob tem pa so iz glavnine odpadli Saganu največji konkurenti za zeleno majico. Razplet etape je najbolj odgovarja ekipi Primoža Rogliča Jumbo-Vismi, saj so nadziranje etape prepustili ekipi Bore, sami pa so lahko prihranili nekaj moči za prihodnje, bolj zahtevne etape. Prva sledi že jutri.

Takoj za tem, ko se je vse zdelo, da si bo »Peter The Great«, kakršen je eden izmed vzdevkov Sagana, zacelil rane in bo njegova ekipa etapo pripeljala do sprinta, so udarili naslednji kandidati, ki so si želeli današnje etape in razplet je dobil na dinamiki. Bora enostavno ni imela več moči odgovoriti na napade, ostale močne ekipe, ki imajo v svojih vrstah kandidate za visoka mesta v skupnem seštevku, z Jumbo-Vismo na čelu, pa niso bile zainteresirane za pokrivanje napadov.

Marc Hirschi tokrat uspel

Največ poguma in želje po etapni zmagi je pokazal mladi Švicar Marc Hirschi, ki se je znova odločil za samostojni beg. Hirschi je etapno zmago napadal že v nedeljo, ko je bil v samostojnem begu več kot 100 kilometrov, a sta mu načrte prekrižala Roglič in Tadej Pogačar, ki sta ga ujela tik pred zaključkom etape in ga prehitela v ciljnem sprintu. Tokrat je Švicarju napad dobrih 30 kilometrov pred ciljem uspel. Hitro si je na razgibanem terenu priboril pol minute prednosti, ki je ni izpustil do cilja, čeprav so se v dir za njim pognali tudi zelo izkušeni kolesarki mački z Julianom Alaphilippom na čelu, a Švicarja niso mogli več ujeti. Hirschi si je na koncu za uspeh kariere privozil 47 sekund prednosti pred Pierrom Rollandom, še pet sekund več je zaostal Søren Kragh Andersen. »Sprva nisem verjel, da mi lahko uspe. Ko sem si privozil nekaj prednosti, sem se začel priganjati na vso moč, a ker so bili zasledovalci vedno blizu, do konca nisem upal vrjetni v zmago. Čeprav mi v nedeljo ni uspelo zmagati, mi je etapa dala samozavest, da sem močan in zato sem si tudi danes upal napasti sam. Sem zelo srečen, da se je razpletlo tako kot se je,« je bil v cilju zadovoljen zmagovalec.

Glavnina z vsemi najboljšimi je v cilj prišla skupaj in z zaostankom dveh minut in 30 sekund za zmagovalcem. V skupnem seštevku tako ni prišlo do sprememb. Roglič je obdržal prednost 21 sekund pred Eganom Bernalom, tretji je Guillaume Martin (+0:28), Pogačar zaseda sedmo mesto z zaostankom 44 sekund. »Za nami je še en ne ravno enostaven dan. Pričakovali smo beg od začetka, a ga ostale ekipe niso dopustile. Bilo je težko, a dobro ogrevanje za jutri, ko pričakujemo še težjo etapo,« je v cilju povedal nosilec rumene majice.