Kadrovska reorganizacija, ki jo je napovedal nenaden odstop irskega komisarja Phila Hogana, ki je vodil enega najpomembnejših resorjev Evropske komisije – resor za trgovino – se je pričela. Da spomnimo: Hogan je pred dvema tednoma odstopil zaradi tako imenovanega političnega incidenta Golfgate, ki je združil takrat prepovedano številčno zbiranje v prestižnem irskem golf klubu in kršenje karantene ob prihodu iz Belgije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po ponedeljkovih intervjujih s kandidati, ki jih je za njegov položaj predlagala irska vlada, danes predstavila svoj izbor. Za novo irsko komisarko je predlagala dolgoletno evropsko poslanko Mairead McGuinness, ki bo – v primeru, da prestane zaslišanje pristojnega odbora Evropskega parlamenta ter je z njegove in s strani Sveta EU tudi potrjena – v Evropski komisiji odgovorna za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov. Resor za trgovino bo po presenečenju za nekatere prevzel Latvijec Valdis Dombrovskis, ki bo ob tem ohranil še svoj položaj enega izmed izvršnih podpredsednikov Evropske komisije in predstavnika komisije na zasedanjih Evroskupine (skupaj s komisarjem za gospodarstvo Paolom Gentilonijem). Resor za trgovino, ki je pristojen za trgovinska pogajanja s tretjimi državami, pa tudi za pogajanja o trgovinskih odnosih z ZDA in z Združenim kraljestvom po brexitu, je tako spolzel iz prijema Irske.

Ob McGuinnessovi je irska vlada za položaj irskega komisarja predlagala še nekdanjega podpredsednika Evropske investicijske banke (EIB) Andrewa McDowella. McGuinessovo bo na njenem poslanskem sedežu v Evropskem parlamentu pod barvami stranke Fine Gael nadomestil Colm Markey, ki je trenutno svetnik irskega okrožja Louth County.

Na prvem mestu stabilnost

Oba danes predlagana funkcionarja sta v okolju evropskih institucij stara obraza. McGuinnessova drži poslanski sedež v Evropskem parlamentu že od leta 2004, v tem sklicu parlamenta pa deluje tudi kot njegova prva podpredsednica. Tako je po besedah von der Leynove pridobila pomembne politične izkušnje z zadevami Evropske unije. »Te izkušnje so ključne za nadaljevanje politike finančnega sektorja EU, zagotavljanje njene podpore ter krepitev ključnih prednostnih nalog komisije, zlasti zelenega in digitalnega prehoda.« Dombrovskis je po drugi strani od Hoganovega odstopa že opravljal funkcijo vršilca dolžnosti komisarja za trgovino, s tem ko bo McGuinnessova kot novo imenovana irska komisarka prevzela naloge, ki se tičejo finančnih storitev in finančne stabilnosti, pa se bo njegov nabor nalog, ki jih kot komisar prevzema, še nekoliko zmanjšal.

Kot so danes že komentirali na portalu Politico, je von der Leynova z današnjo odločitvijo potrdila svoj ugled voditeljice, ki raje ohranja stabilnost, kot pa ustvarja zmedo. Z izborom Dombrovskisa, nekdanjega latvijskega premierja, bo odgovornost za evropsko trgovinsko politiko padla v roke enega bolj spoštovanih uradnikov komisije, obenem pa bo resor ostal v rokah desnosredinske Evropske ljudske stranke – katere članica je tudi von der Leynova sama. Izbor McGuinnessove je obenem voda na mlin spolni uravnoteženosti Evropske komisije, h kateri predsednica stremi. Po njenem imenovanju bo ženskih komisark 13 od skupno 27.

Po drugi strani je koordinatorka za trgovino druge največje stranke evropskega parlamenta Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) Kathleen Van Brempt izrazila nekaj dvoma glede imenovanja Dombrovskisa. »Že zdaj je podpredsednik komisije in odgovoren za evroskupino, kar je služba s polnim delovnim časom. Presenetilo me je, da je k temu dodan še eden najpomembnejših resorjev – kako bo vse to združil?,« se je spraševala. Pa tudi, zakaj irska kandidatka za komisarko McGuiness ni dobila resorja za trgovino, saj da Dombrovskis v resnici nima izkušenj s trgovinsko politiko. »Obravnava v parlamentu ne bo sprehod v parku. Morda je podpredsednik, vendar bo od tega, kar bo povedal med zaslišanjem odvisno, ali bo dobil našo podporo,« je zaključila.