V rumeni majici ostaja Britanec Adam Yates (Mitchelton-Scott), ki je na zadnjem vzponu močno visel, a se zaradi neodločnega sodelovanja med najboljšimi vedno vrnil v skupino favoritov. V težavah je bil tudi lanski zmagovalec Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), a je prav tako v cilj prišel skupaj z Rogličevo skupino.

Osmo etapo dirke po Franciji od Cazeres-sur-Garrona do Loudenviella je sicer po odličnem spustu s Port de Balesa in pogumno vožnjo do cilja dobil Peters pred Tomsom Skujinšem (Trek-Segafredo) in Carlosom Verono (Movistar). Bolj pomembno pa je bilo dogajanje v glavnini.

Ta je v prvem delu etape prepustila etapo ubežnikom, nekaj več kot 50 kilometrov pred koncem etape pa je pred prelazom Port de Bales v ospredje pripeljala nizozemska ekipa Jumbo-Visme, ki je začela narekovati močnejši ritem. Še bolj pa so na plin pritisnili na pelaz Peyresourde.

Pogačarju ni mogel slediti nihče

Slabih 19 kilometrov pred koncem je po silovitem tempu, ki ga je takrat navijal Nizozemec Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), prvi napadel Tadej Pogačar in se z napadom hitro otresel Adama Yatesa (Mitchelton-Scott) v rumeni majici, sledila pa sta mu le Roglič in Nairo Quintana (Arkea Samsic).

Prave enotnosti med trojico ni bilo, zaradi česar so se ostali konkurenti na čelu z Yatesom in Bernalom priključili, a Pogačar je nato znova skočil in tokrat mu ni mogel slediti nihče.

Do vrha zadnjega vzpona si je nabral 45 sekund prednosti pred ostalimi favoriti, po spustu do Loudenviella pa je v cilj prišel s 40 sekundami prednosti pred ostalimi favoriti. Med temi je na vrhu zadnjega vzpona napadel Quintana, sledil mu je Roglič, ki je nato pritiskal v začetku ciljnega spusta, a je kasneje odnehal in dovolil ostalim, da se priključijo.

V tem času je Pogačar nadaljeval s samostojnim napadom in v cilj prišel kot deveti. V skupnem seštevku po težavah v sedmi etapi, v kateri je zaradi predrte zračnice in bočnega vetra zaostal skoraj minuto in pol, 21-letnik s Klanca pri Komendi zdaj na devetem mestu zaostaja 48 sekund.

»V redu je tako, kot je«

»Vedno je malo neumno, da ga bom samo jaz pokrival. Naj gre, saj je dovolj drugih, zakaj bi jaz Slovenca lovil. Tadej je dokazal, da je super močan in da se nam je zasluženo odpeljal,« je na vprašanje, zakaj ni sledil Pogačarju poudaril 30-letni Primož Roglič.

Nekaj časa se je zdelo, da bo prevzel rumeno majico vodilnega, a se to ni zgodilo. Takšen scenarij pa kolesarju Jumbo-Visme ustreza. »V redu je tako, kot je. Saj to je komaj prva gorska etapa in čaka nas še veliko klancev,« je za RTV Slovenija razlagal Roglič, ki se že veseli naslednje etape v Pirenejih, kjer vedno uživa.

Na drugi strani je v odločni predstavi zagotovo užival tudi Pogačar, četudi je bil po koncu etape brez moči. »Vsi smo bili na meji,« je takoj po etapi v hitri izjavi za organizatorje Toura dejal 21-letnik.

Napadel je dvakrat in se otresel tekmecev nekaj kilometrov pred vrhom prelaza Peyresourde. »Nekaj časa smo se pogledovali, zato je bil to pravi trenutek. Videl sem priložnost za napad in dal vse od sebe v zadnjih kilometrih pred vrhom vzpona.«

Dodal je, da je bil to zanj dober dan, a da je izvlekel maksimum. »Enostavno ni šlo več, dal sem vse od sebe in na srečo sem uspel zadržati 40 sekund prednosti do cilja,« je v hitri izjavi dejal devetouvrščeni kolesar v osmi etapi.

»Jutri bo znova naporno, ampak gremo dan za dnem,« je bil še za konec kratek Pogačar.

Roglič zaostaja zgolj tri sekunde

Roglič, v etapi 16., v boju za rumeno ostaja na drugem mestu s tremi sekundami zaostanka. Tretji in četrti sta v razvrstitvi zdaj francoska upa, Guillaume Martin (Cofidis), ki zaostaja devet sekund, in Romain Bardet (Ag2r la Mondiale), ki ima še dve sekundi več zaostanka za rumeno majico. Bernal je peti (+ 0:13).

Od boja za skupno zmago se je poslovil z današnjo vlogo narekovalca ritma najbrž poslovil Dumoulin, ki je za Rogličem zaostal več kot dve minuti. Sanje o zmagi pa so razblinile tudi pri enem od favoritov na stavnicah, Francozu Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Težave po padcu v prvi etapi so pustile posledice, zaradi česar je 30-letni Francoz danes za favoriti zaostal slabih 19 minut.

V osmi etapi so sicer preizkušnjo predčasno sklenili evropski prvak, Italijan Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling), domačin Lilian Calmejane (Total Direct Energie) in Italijan Diego Rosa (Arkea Samsic).