V kaotičnih kvalifikacijah, kjer so se slabša moštva borila za položaje na dolgih ravninah zaradi zavetrja, sta Mercedesa znova pokazala, da sta razred zase. Hamilton pa je osvojil še 94. »pole position« v karieri. Na dirki bo 35-letni Britanec lovil svojo 90. zmago.

S časom 1:18,887 je šestkratni svetovni prvak odpeljal najhitrejši krog v zgodovini F1. Nekaj manj kot 5,8 kilometra dolgo stezo v Monzi, ki velja za najhitrejšo v karavani, je odpeljal s povprečno hitrostjo 264,36 km/h.

Iz druge vrste bosta dirko presenetljivo začela Sainz in Mehičan Sergio Perez (Racing Point), medtem ko je bil v kvalifikacijah peti Max Verstappen (Red Bull). Iz tretje vrste bo startal še Lando Norris (McLaren).

Na domači dirki je znova razočaral Ferrari. Nemec Sebastian Vettel, sicer štirikratni svetovni prvak, bo osmo dirko sezone začel s 17. startnega mesta, medtem ko je bil njegov moštveni kolega, Monačan Charles Leclerc 13.

Po sedmih dirkah v sezoni 2020 je v vodstvu SP prepričljivo Hamilton, ki ima 157 točk, drugi je Verstappen s 110, tretji pa Bottas z 107.

Start VN Italije v Monzi bo v nedeljo ob 15.10.