Druga etapa letošnje dirke po Franciji je že postregla s prvimi klanci in pričakovati je bilo, da bodo glavni kandidati za skupno zmago preverili svoje moči. Kolesarji so morali opraviti s tremi kategoriziranimi vzponi. Sprva so se povzpeli na vzpon prve kategorije prelaz Colmaine (višina 1500m, dolžina 16,3km). Kmalu zatem so se povzpeli na znameniti prelaz Turini (1607m in 14,9km), pred zaključkom, ki je bil znova v Nici, pa so se povzpeli še na prelaz Eze (490m in 7,8km). Kljub zahtevnosti trase je bilo dogajanje na dirki precej mirno skoraj do konca etape, saj so v glavnini odločili, da si po kaotičnem prvem dnevu privoščijo malce lažjo etapo in so varčevali z močmi za kasnejše, bolj zahtevne etape. Na koncu je vseeno šlo na polno in videli smo zanimiv zaključek etape.

Pogačar se je hitro izvil iz težav

Iz zornega kota slovenskih navijačev se je najbolj zanimiv dogodek dirke zgodil na spustu iz prelaza Turini, ko je tehnično okvaro doživel kapetan ekipe UAE Emirates Tadej Pogačar, ki pa je tudi po zaslugi klubskega sotekmovalca Jana Polanca, ki mu je ponudil svojo celo pnevmatiko, brez težav ujel glavnino.

Predvsem tempo na prva dva vzpona je bil precej "turističen", kolesarji se res niso preveč naprezali. A ubežna skupina sedmih kolesarjev v ospredju ni bila dovolj močna, da bi izkoristila ležernost glavnine in si priborila večjo prednost. Glavnina, ki je postopoma stopnjevala tempo, je ubežnike ujela na začetku zadnjega kategoriziranega vzpona, 40 kilometrov pred ciljem. Tempo na vzpon Eze je diktirala ekipa Jumbo-Visme, ki je malce razredčila veliko skupino kolesarjev, a do napadov med kapetani ni prišlo.

Tom Dumoluin na tleh

Najbolj živahno je postalo 14 kilometrov pred ciljem, ko so se kolesarji morali povzpeti še na en vzpon Štirih poti, ki pa ni štel med kvalificirane vzpone etape. Na vzponu je napad na rumeno majico izvedel domači matador Julien Alaphilippe, ki je rumeno majico na dirki po Franciji nosil že lani. Za nekaj trenutkov se je v težavah znašel drugi kapetan Jumbo-Visme Tom Dumoluin, ki se je zaradi lastne napake znašel na tleh, a je hitro ujel priključek z vsemi najboljšimi.

Alaphilippeu sta se v boju za zmago in rumeno majico priključila še Adam Yates in Marc Hirschi, ubežniki so si hitro privozili dvajset sekund prednosti pred glavnino in so med seboj obračunali za etapno zmago. Čeprav je trojica v ospredju taktizirala in je skoraj izgubila prednost pred glavnino, je domači matador Julien Alaphilippe slavil zmago in skočil v rumeno majico. Drugi je bil Hirschi, tretji pa Yates.

Glavnina je v cilj prišla takoj za najboljšo trojico, v njej pa si bili vsi najboljši kolesarji vključno s Primožem Rogličem, Tadejem Pogačarjem in drugimi. »Še en dan s katerim smo lahko zelo zadovoljni. Ekipa je zopet opravila odlično delo in z razpletom danes smo zelo zadovoljni. Tudi moje stanje po padcu na dirki po Dauphineju je tako, da očitno lahko kolesarim z najboljšimi,« je takoj po koncu etape za RTV SLO dejal Roglič.