401.000

novih »priklopnih« električnih osebnih vozil, torej priklopnih hibridov ali povsem električnih avtomobilov, so v Evropi registrirali v prvi polovici letošnjega leta, s čimer je bil tržni delež tovrstnih vozil 7,9-odstoten. S tem se je delež vozil, ki jih je mogoče napolniti z elektriko prek zunanjega vira, v primerjavi s prvo polovico leta 2019 več kot podvojil.

3-%

je bil delež prodanih vozil, ki jih je mogoče polniti prek električnega kabla, v letu 2019. Leto prej je bil dvoodstoten, leta 2017 1,5-odstoten in leta 2016 1,1-odstoten. Najbolj optimistične napovedi za letošnje leto po obetavnem prvem polletju napovedujejo, da bi se utegnil celoletni delež močno približati kar desetim odstotkom.

36.506

primerkov renaulta zoeja so prodali v Evropi v prvi polovici letošnjega leta, s čimer je bil to najbolje prodajani povsem električni avtomobil. Na drugem mestu je bila s 33.164 enotami tesla model 3, na tretjem volkswagen e-golf (17.639 primerkov).

Kljub padcu zanimanja kupcev in večji nezaposlenosti se zdi, da nove razmere ustrezajo elektrificiranim avtomobilom, saj marsikje takšne priložnosti za nakup še ni bilo. Kombinacija odličnih ponudb, višjih subvencij in večjega zavedanja o pomembnosti zelene prihodnosti pri kupcih je pripomogla k interesu za elektrificirana vozila, kakršnega še nismo videli.

Felipe Munoz, Jato Dynamics

14.009

mitsubishijev outlanderjev phev so v Evropi prodali v prvih šestih mesecih letošnjega leta, s čimer je bil to najbolje prodajani priklopni hibrid, na lestvici prodaje vseh električno »priklopnih« avtomobilov pa je zasedel šele četrto mesto. Med priklopnimi hibridi mu sledita volvo XC60 PHEV (8801 enota, skupno 9. mesto) in volkswagen passat GTE (8743, 10. mesto).

307

volkswagnov e-golfov so v Sloveniji prodali do konca julija letos, s čimer je to najbolje prodajani električni avtomobil pri nas.