Peta dirka na stezi Red Bull Ring po vrnitvi na dirkaški koledar motoGP leta 2016 se je končala s peto zmago motociklista Ducatija. Tretjič je na njej slavil Andrea Dovizioso, ki je na avstrijskem Štajerskem konkurenco ugnal že lani in pred tremi leti. Italijan je po Fabiu Quartararoju in Bradu Binderju postal še tretji zmagovalec v sezoni, a mu je pri tem šel močno na roko tudi splet okoliščin, saj so dirko zaradi hude nesreče morali po le sedmih krogih prekiniti in ponoviti.

Četrta dirka sezone je bila z naskokom najbolj kaotična doslej. Za to so poskrbeli številni odstopi pa tudi huda nesreča med Johannom Zarcojem in Francom Morbidellijem, ki sta malo pred tretjim ovinkom in pri visoki hitrosti hudo trčila. Njuna motocikla sta poletela visoko v zrak in prek steze, ob tem pa za las zgrešila Valentina Rossija in Mavericka Vinalesa. Medtem ko je oba ponesrečenca, ki sta jo odnesla brez hujših poškodb, oskrbovalo medicinsko osebje, organizatorjem ni preostalo drugega, kot da dirko prekinejo, pospravijo ostanke dirkalnikov in ponovijo start. Odločitev je bržkone z največjim odobravanjem pozdravil prav Rossi. Devetkratni svetovni prvak se je še predobro zavedal, kako veliko srečo je imel, da ga ni zadel kateri od motociklov, kar je dal jasno vedeti tudi ob vrnitvi v garaže, ko se je vidno pretresen prijel za čelado.

Pred nesrečo je najbolje kazalo Polu Espargaroju, ki pa po ponovnem začetku preizkušnje ni ponovil dobre predstave iz prvega dela. Španec je povsem padel iz ritma, izgubil koncentracijo, po trčenju z Miguelom Oliveiro pa tudi sam pristal v pesku in postal največji osmoljenec dirke. Po njegovih stopinjah je šel tudi Suzukijev motociklist Alex Rins, ki je za trenutek celo vodil, a prav tako končal ob stezi. Številne odstope so tako najbolje izkoristili Dovizioso, drugi Suzukijev dirkač Joan Mir in Jack Miller. Mir se je šele v zadnjem zavoju zadnjega kroga prebil pred Avstralca in se prvič v motoGP povzpel na zmagovalni oder. »Navdušen sem nad prvimi stopničkami v karieri. Uživam v trenutku. To je odličen dan za nas,« je bil zadovoljen Joan Mir.

»Nenavadno je, ko je treba startati dvakrat,« je priznal Andrea Dovizioso. »V zadnjem delu dirke sem imel kar nekaj težav, saj je zadnja pnevmatika izgubila oprijem, a mi je uspelo. Na zaviranju sem pridobival nekaj prednosti, kar je bilo na koncu dovolj za zmago,« je dodal Italijan, ki je Ducatiju privozil jubilejno 50. zmago v elitnem razredu. Štiriintridesetletnik bo za ekipo dirkal le še letos, saj mu po koncu sezone poteče pogodba.

Svojega dne danes ni imel zmagovalec uvodnih dveh dirk Quartararo, ki je končal na osmem mestu, a ohranil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Je bil pa zato lahko z izkupičkom bolj zadovoljen zmagovalec VN Češke Binder. Še toliko bolj, ker je v kvalifikacijah dosegel šele 17. čas, dirko pa nato končal na četrtem mestu, pred Rossijem in Japoncem Takaakijem Nakagamijem.

Motocikliste nova preizkušnja čaka že ta konec tedna, ko se bodo na istem prizorišču pomerili za VN Štajerske.