"Zaščita Belorusije ni nič drugega kot zaščita našega celotnega prostora, zvezne države, in primer za druge. Če Belorusija tega ne bo zdržala, se bo ta val prelil tja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal Lukašenko.

Kmalu zatem je beloruska tiskovna agencije Belta poročala, da je Lukašenko govoril s Putinom. "Predsednika sta govorila o situaciji, ki se razvija znotraj in okoli Belorusije," je navedla agencija, ki se je sklicevala na Lukašenkovo službo za stike z javnostjo.

Iz Kremlja pa so sporočili, da sta se Putin in Lukašenko v telefonskem pogovoru strinjala, da bodo "problemi" Belorusije hitro rešeni. "Obe strani sta izrazili prepričanje, da se bodo vsi problemi, ki so nastali, kmalu rešili," so po navedbah AFP navedli v sporočilu za javnost.

V beloruski prestolnici se je v petek zvečer znova zbralo več deset tisoč protestnikov, kljub temu da so se oblasti odločile izpustiti številne zapornike, prijete v minulih dneh po spornih volitvah. Protesti proti policijskemu nasilju, samovolji oblasti Lukašenka in domnevnim prevaram na volitvah prejšnjo nedeljo so minili mirno.

Za danes se v Belorusiji napovedujejo novi množični protesti, podobno pa naj bi se protestniki zbrali tudi v nedeljo.

Na shodu v Minsku se je danes že zbralo več tisoč ljudi. Z minuto molka so se poklonili spominu na protestnika, ki je umrl na protestu prejšnji teden. Na mestu, kjer je izgubil življenje, so položili cvetje in prižgali sveče, nekateri so tudi pokleknili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah policije je v rokah 34-letnika razneslo neznano eksplozivno napravo, ki jo je skušal zalučati proti policiji, a protestniki tej razlagi ne verjamejo.

Protestniki zahtevajo spremembo in opozarjajo, da so bile volitve, na katerih je znova zmagal Lukašenko, lažne. Po njihovem je zmagovalka opozicijska 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem zbežala v Litvo. Za predsedniško kandidaturo se je odločila, ko so zaprli njenega soproga, ki je želel kandidirati proti Lukašenku.

Belorusija je tesno povezana z Rusijo, bolj kot katera druga država. Državi tvorita "zvezo" s skupnim gospodarskim območjem in vojaškim zavezništvom, izpostavlja AFP.