V četrtek so v Sloveniji opravili 753 testov na novi koronavirus in potrdili 10 okužb, po dve v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno pa v Velenju, Vipavi, Grosupljem in Ivančni Gorici. Nekaj več je tako imenovanih uvoženih primerov, torej primerov, ko so se posamezniki okužili v tujini, največ na Hrvaškem, kar je povezano z dopusti. »Ti prenosi se v glavnem pojavljajo pri specifični populaciji, pri mladih do 24 let, pri čemer gre za udeležence množičnih zabav,« je povedala predstavnica NIJZ.

V bolnišnicah zdravijo 24 bolnikov s covidom-19, štiri v intenzivni terapiji, je vlada objavila na Twitterju. Iz bolnišnice so odpustili enega.

V četrtek niso zabeležili smrti bolnika s covidom-19, skupno število umrlih tako ostaja 125. Po podatkih Sledilnika za covid-19 so doslej potrdili 2233 okužb, aktivnih primerov okužb pa je 181. Doslej so opravili 135.087 testov na novi koronavirus.

V Hrastniku so v četrtek odvzeli tri brise, ki pa so bili vsi negativni. Vse brise so odvzeli izven Doma starejših Hrastnik, kjer v četrtek ni bilo novih testiranj, so danes sporočili s hrastniške občine. Od izbruha okužbe 10. julija letos so v domu okužbe potrdili pri 49 oskrbovancih in 11 zaposlenih. Umrli so štirje oskrbovanci s covidom-19, do danes pa so ozdraveli trije oskrbovanci in dva zaposlena. Trenutno je v domu okuženih 42 stanovalcev in devet zaposlenih.

Pomembno je izogibanje prireditvam in zabavam

Direktor NIJZ Milan Krek je potrdil, da so v zadnjih štirih tednih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 16 mladih, ki so se v Slovenijo vrnili iz središča zabav in nočnega življenja na hrvaškem otoku Pagu, Zrč.

Tako ponovno poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni možno upoštevati.

Iz teh razlogov prihaja tudi do več okužb na določenem območju, denimo hrvaškega otoka Pag. Kot je pojasnila epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Porast klopnih bolezni v primerjavi z lanskim letom

»V zadnjem času dobivamo kar nekaj vprašanj glede bolezni, ki jih prenašajo klopi, najbrž zaradi tega, ker je teh bolezni precej več kot lani. Če pa boste pogledali številke za predlani, boste videli, da so primerljive z letošnjimi,« je na temo klopov povedala predstavnica NIJZ in poudarila, da število primerov pri tovrstnih boleznih običajno precej niha. »Do leta 2014 smo imeli, če gledamo desetletno povprečje, tam nekje 250 primerov letno, nekako od tistega leta pa beležimo manj primerov, ampak kot rečeno, te številke nihajo. Situacija ni prav nič nenavadna, odvisna je namreč od tega, koliko okuženih klopov je aktivnih v določeni sezoni in pa koliko so ljudje izpostavljeni oziroma koliko se gibljejo natistih področjih, kjer se pojavljajo okuženi klopi.« Zadnja številka za klopni meningitis za letos je 119 primerov okužb, medtem ko je bilo lani v celem letu 112 okuženih. Podobno so nihanja za boreliozo.