Twitterjev ukrep naj bi bil uperjen predvsem proti ruskim in kitajskim portalom, ki širijo politično propagando svoje vlade. S tem želijo omejiti vmešavanje tujih vlad v volitve.

Kot so napovedali v Twitterju, bodo tovrstne propagandne medije posebej označili in ne bodo več širili njihovih vsebin prek svojih sistemov za sporočanje zanimivih vsebin uporabnikom. Med njimi je predstavnik Twitterja izpostavil ruski Sputnik in tudi kitajsko tiskovno agencijo Xinhua, ni pa predstavil celotnega seznama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ne bo pa ta ukrep prizadel medijev, ki jih sicer financira država, a imajo uredniško neodvisnost. Še posebej so izpostavili britanski BBC ali pa ameriški Nacionalni javni radio.

Za podobno označevanje se je že v začetku leta odločil tudi Facebook, ki je zdaj sporočil, da je medtem odstranil več računov, ki so iz Romunije vodili propagando v podporo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in se pri tem pretvarjali, da gre za račune njegovih podpornikov v ZDA.

Ta propagandna mreža je ameriške uporabnike zasipala s propagando glede Trumpove volilne kampanje, o konservativni ideologiji, krščanskih vrednotah in skrajno desni organizaciji Qanon, ki širi teorije zarote, je sporočil Facebook.