Novi Sonyjev fotoaparat alpha 7s III je namenjen predvsem profesionalnim snemalcem ter foto- in videoustvarjalcem. Da ciljna skupina ni ravno vsakodnevni potrošnik, priča že cena. Ta bo znašala vrtoglavih 4200 evrov. Kaj človek torej dobi za tolikšno vsoto?

Brezzrcalni fotoaparat alpha 7s III ima povsem nov slikovni senzor polnega formata z ločljivostjo 12,1 milijona slikovnih pik z zelo visoko občutljivostjo. Širok je tudi njegov dinamični razpon, ki obsega več kot 15 stopenj osvetlitve. Snemalce bo pritegnil z možnostjo snemanja v ločljivosti 4K pri 120 sličicah na sekundo z 10-bitno barvno globino in vzorčenjem barv 4:2:2. To je sicer nekoliko manj kot Canonov fotoaparat eos r5, ki ponuja snemanje pri ločljivosti 8K. So pa pri Sonyju v primerjavi s fotoaparatom alpha 7s II močno izboljšali težave s pojavom vrtečega zaklopa. Pri podjetju pravijo, da so pojav zmanjšali tudi do trikrat. To jim je uspelo po zaslugi novega slikovnega senzorja cmos exmor r in osvetlitvijo od zadaj, poleg tega pa z naprednimi tehnikami zbiranja svetlobe obljubljajo visoko občutljivost in nizek šum. Osnovna občutljivost ISO je znižana na 80, s čimer normalen razpon občutljivosti zdaj znaša od ISO 80 do ISO 102.400. Med snemanjem razširljiv razpon znaša od 80 do 409.600, pri fotografiji pa od 40 do 409.600. To naj bi odpravilo potrebo po velikih sistemih bliskavic in luči med snemanjem v razmerah s šibko svetlobo. Pri ločljivosti HD pa je možno snemanje s frekvenco kar 240 sličic na sekundo. H kvaliteti slike pri videih in fotografiji svoj delež prispeva tudi zmogljivi slikovni procesor bionz xr.

V teoriji neomejeno neprekinjeno snemanje

Fotoaparat ima vgrajeno stabilizacijo slike na petih oseh, ki naj bi pri aktivni stabilizaciji zgolj zanemarljivo posegla v obseg slike pri ločljivosti 4K. Še bolj pa navduši obljuba o možnosti več kot enournega neprekinjenega snemanja v ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo. Domnevno je snemanje z alpho 7s III v teoriji možno v nedogled oziroma do izpraznjenja baterije. Ta podvig naprava dosega s pomočjo novega sistema odvajanja toplote, ki poskrbi, da pri daljših in težkih naporih ne pride do običajnega pregrevanja.

Med novostmi fotoaparata alpha 7s III je možno najti tudi sistem samodejnega ostrenja, vmesnik zaslona na dotik ter zaslon LCD z odpiranjem na stran. Hkrati podpira brezžično povezavo LAN ter tehnologijo MIMO (multiple-input and multiple-output) za višjo kakovost komunikacije z uporabo več anten. Spletno povezavo je sicer mogoče vzpostaviti tudi prek kabla USB-C, priklopljenega na s spletom povezano napravo. Denimo mobilnik.

Alpha 7s III je tudi med lažjimi fotoaparati v svojem razredu. S 614 grami je namreč za skoraj polovico lažji od Panasonicovega s1h. V Sloveniji ga lahko pričakujemo septembra 2020.