Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič ni izbral nobenega izmed dveh kandidatov za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, ki sta prestala sito uradniškega sveta, vendar nista bila po godu vrhu notranjega ministrstva.

Je pa imenoval novega vršilca dolžnosti direktorja NPU: Uroša Lepošo, ki se na čelo NPU seli iz sektorja za razvoj in sistemske naloge v službi generalnega direktorja policije. Zanj je mogoče slišati, da ima sicer neoporečno kariero v policiji, je pa po mnenju istih sogovornikov še en vodilni kader v vrhu policije, ki je stopil v bistveno prevelike čevlje.

Zakaj NPU potrebuje novega vršilca dolžnosti in zakaj Jurič ni izbral nobenega izmed prijavljenih kandidatov, na policiji niso pojasnili.

NPU v manj kot treh mesecih dobiva še drugega vršilca dolžnosti direktorja, iskanje novega vodje NPU pa je minilo v znamenju političnih in simpatij in antisimpatij.

Mimo razpisa

Če je (zdaj že nekdanji) generalni direktor policije Anton Travner s čela NPU odstranil pri SDS nepriljubljenega Darka Muženiča in v začetku maja na njegovo mesto začasno postavil nekdanjega namestnika predsednika KPK Igorja Lambergerja, je po Travnerjevem odstopu ob robu hišnih preiskav pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku v nemilost notranjega ministra Aleša Hojsa in njegove SDS padel tudi Lamberger. Ta namreč ni sodeloval pri Hojsovih očitkih o politični preiskavi Počivalška in drugih težkih besedah na račun NPU, tako da je tudi sam postal odvečen kader.

Lamberger se tako po manj kot treh mesecih poslavlja od vodenja NPU (in se seli v službo generalnega direktorja policije), pri čemer pa ga ne bo nadomestil novi direktor s polnim mandatom, temveč le novi vršilec dolžnosti.

Na razpis za direktorja NPU s polnim mandatom so se sicer prijavili trije. Poleg Lambergerja še nekdanji vodja slovenskih kriminalistov Boštjan Lindav in celjski sodnik ter nekdanji tožilec Edvard Ermenc. Slednji je bil po naših informacijah glavni Travnerjev favorit, po Travnerjevem odstopu pa je od kandidature odstopil še pred zaslišanjem pred komisijo uradniškega sveta. Ta je pretekli teden kot primerna kandidata nato ocenila tako Lindava kot tudi Lambergerja, vendar je bilo že tedaj jasno, da možnosti za imenovanje nimata. Če se je Lamberger Hojsu in SDS zameril, ko je pokril hrbet preiskovalcem NPU, je bil Lindav na črni listi SDS že dlje časa in se je moral po njihovem prevzemu oblasti posloviti od vodenja slovenskih kriminalistov.

Našli novega kandidata

Če torej niti ni presenečenje, da je NPU dobil novega vršilca dolžnosti, pa je danes presenetilo ime novega šefa NPU. Favoritinja za to mesto je bila nekaj časa nekdanja preiskovalka NPU Petra Grah Lazar, za katero pa so viri blizu policije opozarjali na njene domnevne povezave z nekaterimi – za preiskovalce zanimivimi – osebami blizu SDS.

Nazadnje se je Jurič odločil, da na čelo NPU začasno postavi Uroša Lepošo. Imenovanje Lepoše je sicer presenetilo tudi marsikoga znotraj policije. Lepoša je še eden izmed vodilnih kadrov, ki ima – glede na funkcijo, ki jo je prevzel – nekoliko skromnejši curriculum vitae in ugled med policisti. V preteklosti je bil pomočnik komandirja bežigrajske policijske postaje (tako kot Jurič), na ljubljanski policijski upravi pa je najprej vodil skupino za premoženjsko kriminaliteto in nato skupino za krvne in seksualne delikte. Lani se je preselil v sektor za razvoj in sistemske naloge v službi generalnega direktorja policije. Po besedah naših virov blizu policije je njegova policijska kariera neoporečna, je pa po mnenju istih sogovornikov bržkone stopil v prevelike čevlje. Podobno kot Jurič in vodja slovenskih kriminalistov Vojko Urbas, ki sta prav tako svoji funkciji zasedla v času tretje Janševe vlade.