Najboljši motociklisti na svetu so po osmih mesecih le dočakali začetek nove sezone. Prva preizkušnja za VN Španije v razredu motoGP je največ veselja prinesla Fabiu Quartararu. Francoz, ki je bil s svojo yamaho najhitrejši že v kvalifikacijah, je vodil večji del živahne preizkušnje in prvič v karieri ciljno črto prevozil kot najboljši. Dirka se je povsem izjalovila aktualnemu svetovnemu prvaku Marcu Marquezu, ki je dirkališče zapustil na nosilih in v hudih bolečinah.

Težave Španca so se sicer začele le nekaj krogov po startu. Potem ko je uspešno prehitel vodilnega rojaka Mavericka Vinalesa in mu začel uhajati, je v zavoju storil napako. Ob skorajšnjem padcu se je čudežno ujel, a vseeno zapeljal na pesek in se na progo vrnil šele kot 16. V ospredju se je na prvo mesto prebil Quartararo ter iz kroga v krog povečeval prednost. A medtem se je za njegovim hrbtom odvijala prava drama. Mladeniču je skoraj vso pozornost odvzel ravno Marquez, ki se je s prehitevanjem tekmecev znova vmešal v boj za najvišja mesta. Pri tem je malodane osmešil svoje največje tekmece Francka Morbidellija, Andrea Doviziosa, Jacka Millerja in skoraj tudi Vinalesa, ki je branil drugo mesto.

A motociklist Honde je hotel preveč. Ob neustrašni, a tudi tvegani in na trenutke nepremišljeni vožnji je štiri kroge pred koncem storil še drugo napako na dirki. Tokrat precej resnejšo, saj ga je ob izhodu iz zavoja katapultiralo z motorja. In čeprav je sam odkorakal za ograjo, je podrobnejši zdravniški pregled pokazal, da si je ob udarcu z motociklom zlomil nadlahtnico.

»Najboljša dirka v mojem življenju. Ne vem, kaj naj sploh rečem. Škoda samo, da nas je koronavirus prikrajšal za navijače. Rad bi se zahvalil vsem, ki so verjeli vame, staršem, prijateljem, moji ekipi,« smola Marqueza slavja ni pokvarila Fabiu Quartararu, ki je postal prvi francoski dirkač z zmago v motoGP po Regisu Laconiju leta 1999.

Hamilton izenačil rekord Schumacherja

V formuli 1 je bil na tretji dirki sezone še drugič najboljši Lewis Hamilton. Zmaga Mercedesovega dirkača na VN Madžarske v negotovih vremenskih razmerah ni bila nikoli pod vprašanjem. Že v uvodnih treh krogih si je privozil osem sekund prednosti, nato v boksih gume za dež zamenjal s suhimi in brez večjih težav prišel do 86. zmage v karieri. Z njo se je Britanec povzpel na vrh skupnega seštevka, kjer je prehitel moštvenega kolega Valtterija Bottasa. Po zelo slabem startu – z drugega mesta je padel na šesto – je imel Finec precejšnjo srečo, da je končal kot tretji.

»To je bila ena mojih najljubših preizkušenj. Večji del sem sicer dirkal sam, a z moštvom smo ubrali izvrstno strategijo. Zadnji dve dirki sta bili fantastični in upam, da bomo nadaljevali v tem ritmu,« je dejal Lewis Hamilton. Aktualni svetovni prvak se je na Hungaroringu veselil že osme zmage in izenačil rekord Michaela Schumacherja po številu zmag na istem prizorišču. Nemec je bil pred tem osemkrat najboljši v francoskem Magny Coursu.

Medtem ko bodo dirkači v razredu motoGP ta teden znova tekmovali v Jerezu za VN Andaluzije, karavano formule 1 naslednja preizkušnja čaka 2. avgusta v Silverstonu.