Čeprav je Hrvaška presegla mejo desetih okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih, pri kateri bi morala po merilih slovenske stroke zdrsniti s seznama varnih držav, za zdaj ostaja na slovenski zeleni listi. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina se je hrvaška vlada odločila, da bo zaprla nočne klube in diskoteke. A v hrvaški vladi za zdaj zapiranja tovrstnih lokalov ne napovedujejo.

Plenković le o večjem nadzoru

Po besedah hrvaškega premierja Andreja Plenkovića bo treba okrepiti nadzor nad zbiranji ljudi. Nočni klubi se torej ne zapirajo, so poročali hrvaški mediji. Tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović ni danes še nič vedel o domnevnih obljubah zapiranja nočnih klubov, ki jih je izpostavljala slovenska stran. Ocenil pa je, da letos poleti najbrž ni realno pričakovati prireditev z velikim številom obiskovalcev. Danes popoldan so na Hrvaškem sicer poročali o 52 potrjenih okužbah v zadnjih 24 urah.

Odločitev o mestu Hrvaške na slovenskem zelenem seznamu varnih držav so glede na pojasnila odhajajočega notranjega ministra Aleša Hojsa v vladi sprejeli tudi zaradi pričakovanja, da bodo začele okužbe v sosednji državi upadati. O razmerah na Hrvaškem bodo ponovno presojali konec tedna.

»Na balkanskem polotoku je žarišče, mi pa smo na njegovem obrobju. Ker je Hrvaška temu žarišču bližje, ima večje težave,« ugotavlja direktor NIJZ Milan Krek. Po njegovem se ni dobro preveč zanašati na podatke, da je v Istri potrjenih okužb zelo malo. Ker se znaki bolezni ne pokažejo takoj, trenutne statistike kažejo, kako so se okužbe širile pred desetimi dnevi ali celo več. Kakšne so trenutne razmere v različnih predelih Hrvaške, torej ni mogoče vedeti.

Krek: Plesiščem se je bolje izogniti

Pred odločitvijo o dopustovanju čez mejo je po Krekovih besedah najbolje preveriti, kakšne so v drugi državi razmere, ali na novo odkrite okužbe naraščajo, pa tudi, kaj se bo zgodilo, če posameznik zboli na dopustu. »Ljudje naj preverijo, ali imajo zagotovljeno zdravstveno zavarovanje in na kakšen način se bodo lahko vrnili domov. Premislijo naj tudi, ali lahko sprejmejo tveganje.«

Ne glede na to, ali bodo hrvaški nočni klubi odprti ali ne, pa Krek odsvetuje obisk tovrstnih plesišč. Ob telesnem naporu je izdihanega zraka namreč več, več pa je tudi virusa v njem. Ljubitelje plesnih zabav opozarja tudi na to, da nekatere psihoaktivne substance še posebej zmanjšajo previdnost pri stikih z drugimi ljudmi. Vsi dopustniki pa naj bodo pozorni, da se z novimi znanci ne rokujejo. Med točkami, kjer je tveganje za okužbe povečano, so tudi črpalke. Krek svetuje uporabo mask in pogosto razkuževanje rok. Razkužila je zato najbolje hraniti kar v žepu. Tudi na plažah je pomembno poskrbeti, da drugim turistom nismo preblizu, še opozarjajo na NIJZ.