»Konec. Bila je težka odločitev, a vem, da je ta posebni olimpijski dan pravi trenutek, da se poslovim. To je bilo dolgo popotovanje, ogromno sem se naučila in nikoli ne bom pozabila vseh prigod na tej poti. Hvala vam iz dna srca za vse neverjetne priložnosti in podporo!« S temi besedami je 23. junija 2020 Vesna Fabjan ob 126. rojstnem dnevu olimpijskih iger moderne dobre na družbenih omrežjih naznanila konec športne poti. Zdaj 35-letnica iz Besnice pri Kranju je največji uspeh dosegla prav pod olimpijskimi krogi – v Sočiju leta 2014 je v sprintu v prosti tehniki osvojila bron.

V soboto je Fabjanova v Nordijskem centru Planica simbolično odtekla svoj zadnji krog na snegu. Nosila je dres s številko 4, s katerim je osvojila bron v Sočiju, tekla pa je na istih smučeh, s katerimi je dosegla največji športni uspeh v življenju. Po koncu zadnjega kroga v Planici je smuči oplemenitila z avtogramom in jih podarila tamkajšnjemu muzeju, ob tej priložnosti pa so jo imenovali tudi za ambasadorko Planice. »Odpira se novo poglavje v mojem življenju. A ostajam v športu, saj se bom vključila v program razvoja kadrov v športu in bom kot trenerka s svojim znanjem in izkušnjami pomagala mlajšim tekmovalcem v smučarskih tekih,« je po tistem, ko je še zadnjič prečkala ciljno črto v kleti NC Planica, dejala Vesna Fabjan.

Ekonomska tehnica, zaposlena v slovenski carinski upravi, je zelo čustveno doživela svoje tekaško slovo v Planici. »Po eni strani ni bilo težko odteči zadnjega kroga, po drugi pač. Nekaj lepega se je končalo in tega se bom zelo rada spominjala,« je s cmokom v grlu dejala Fabjanova, članica Merkurja iz Kranja. Enajsti februar 2014 bo datum, ki si ga bo ljubiteljica glasbe, kofetkanja, alpskega smučanje in brskanja po spletu zapomnila za vedno. Po dveh nastopih na olimpijskih igrah (Torino 2006, Vancouver 2010) je v Sočiju osvojila olimpijski bron, pred njo pa sta se uvrstili le Norvežanki Maiken Caspersen Falla in Ingvild Flugstad Östberg.

A pot do druge kolajne za Slovenijo v zgodovini ženskih smučarskih tekov (pred njo jo je v Vancouvru 2010 Petra Majdič) je bila vse prej kot lahka. V kvalifikacijah je sicer bila četrta, a v polfinalu se je zlomil del špice na smučki in servisna služba je bila v dvomih – popraviti stare smuči ali tvegati z novimi. »Pred finalom sem dobila drugi par smuči, na katerih tudi na prejšnjih tekmah nisem tekla. Dobila sem jih z besedami, da so to najhitrejše danes. O tem nisem podvomila niti za trenutek, vzela sem jih in odšla na start. Ko sem z dvignjenimi prišla v cilj, sta zajokala tako trener kot serviser,« se spominja Vesna.

Gorenjka je bila pred šestimi leti v Rusiji nagrajena tudi za svojo vztrajnost. »Hrvaška ekipa nam je med OI posodila kabino, v kateri je bila masažna miza. Po četrtfinalu nisem bila najbolj prepričana o maži na smučeh. Trener Marko Gracer mi je dejal, da je še 25 minut do starta in da mu ni jasno, kako tega ne vem. Bilo je nekaj povišanih tonov, tudi zajokala sem. Vstala sem z masažne mize, udarila in brcnila v kabino ter jezna odšla na start. Marko je po radijski zvezi dejal: 'Fantje, Vesni sem uničil tekmo.' Nato so ugasnili radijsko zvezo ob meni. Bila sem jezna sama nase, a sem to obrnila sebi v prid,« priznava Fabjanova, ki je nastopila tudi na OI 2018 v Pjongčangu (osmo mesto v štafeti), kjer je bila na odprtju iger tudi nosilka zastave Slovenije. Fabjanova, ki se je s smučarskim tekom ukvarjala že od osmega leta, je leta 2008 osvojila naslov svetovne prvakinje do 23 let. V članski kategoriji je bila na SP najviše leta 2011 v Oslu, kjer je v sprintu v prosti tehniki osvojila četrto mesto, bronasta je bila Majdičeva. »Kolajno sem izgubila v predzadnjem zavoju, a zanjo takrat še nisem bila zrela. Napake v Sočiju nisem ponovila,« priznava Fabjanova.