Četudi so v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske do zadnjega upali, da jim bo uspelo 48. teden cvička izpeljati sredi junija v okviru prireditve Iz trebanjskega koša, jim je pandemija zaradi koronavirusa dodobra porušila načrte. Pa vendar niso vrgli puške v koruzo. Prireditev bo julija, a v precej okrnjeni obliki, pravi predsednik zveze Miran Jurak.

Kar nekaj dogodkov so morali letos odpovedati. So pa že izpeljali ocenjevanje vin. V oceno so prejeli 417 vzorcev vin, kar je sicer skoraj polovica manj kot v preteklem letu. Od tega so prejeli 43 odstotkov vzorcev cvička PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), ki je tudi nosilno vino na tem območju, preostalo pa so bile različne sorte, kot so modra frankinja in druge, nekaj je bilo tudi penin, našteva Damijan Vrtin iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto.

»Število vzorcev je glede na prejšnje leto manjše, kar smo zaradi pandemije pričakovali. Nakazuje se tudi nekakšna kriza vinogradništva, ki je morda koga odvrnila od oddaje vzorca,« je dejal Vrtin. Kot dodaja Jurak, je bilo vzorcev manj tudi zato, ker nekaterim društvom ni uspelo izpeljati svojih društvenih ocenjevanj, kar pa je pogoj, da se vino uvrsti na ocenjevanje v okviru tedna cvička.

Letošnji kralj cvička je…

Namesto osrednje dvodnevne prireditve, ki so jo načrtovali 12. in 13. junija v Trebnjem, bodo 17. julija pripravili srečanje vinogradnikov Dolenjske v zaprtem krogu v lovskem domu Veliki Gaber. Tam bodo okronali kralja cvička, cvičkovo princeso, razglasili ambasadorja cvička ter podelili velike zlate medalje, šampiona ocenjevanja in prvake posameznih sort. Po Jurakovih besedah pričakujejo od 400 do 500 obiskovalcev, župane občin cvičkove dežele pa tudi kmetijsko ministrico. Dolenjska vinogradniška zveza sicer združuje 32 društev in okoli 6000 članov.

Krono kralja cvička si je letos z najvišjo oceno 16,27 prislužil Andrej Grabnar iz Društva vinogradnikov Raka. ds