Izvedbo hišnih preiskav je potrdil predstavnik zvezne policije, ki pa ni želel govoriti o podrobnostih preiskave. Obisk kriminalistov pa so potrdili tudi pri Charleroiju, ki so pri tem izrazili popolno pripravljenost za sodelovanje s preiskovalci.

Kot poroča AFP, preiskava izvira iz konca oktobra 2018, ko je v belgijskem nogometu izbruhnila korupcijska afera. Eden osrednjih likov te je Mogi Bayat, nekdanji športni direktor Charleroija, ki je v zadnjih letih postal izjemno vpliven športni agent.

Bayata, brata trenutnega direktorja Charleroija in predsednika belgijske nogometne zveze Mehdija Bayata, tožilstvo sumi prirejanja prestopov z namenom maksimiranja njegove provizije. Tožilstvu pri tem pomaga drug agent Dejan Veljković, ki se je v zameno za pričanje pogodil za nižjo kazen.

Poleg Charleroija je policija večkrat opravila preiskave v nogometnem klubu Genk, vključno februarja leta 2019, ko je obiskala tudi Lokeren in več sodelavcev Veljkovića.

V korupcijski aferi je bilo doslej obtoženih več kot 20 ljudi, med njimi več klubskih veljakov, igralcev in tudi sodnikov, saj je preiskava razkrila tudi sume prirejanja izidov, še poroča AFP.