So športni zvezdniki, ki so zgolj to. Športni zvezdniki. Ki slovijo po izjemnih predstavah v športnih arenah, o njihovem zasebnem življenju pa vemo bolj malo ali nič. Potem so tu športni zvezdniki, ki so bolj zvezdniki kot športni. Ki sicer v športu dosežejo neko raven, a v posamičnih športih na vrh ne sežejo, v ekipnih pa imajo vlogo »vodonoš« glavnim igralcem. No, so pa tudi športni zvezdniki, ki so kombinacija enega in drugega. Ki so največji zvezdniki tako v športu, s katerim se ukvarjajo, v katerem so med najboljšimi ali kar najboljši na svetu, in so zvezdniki zunaj športnih prizorišč, v vsakdanjem življenju, ko prevzamejo vlogo pop zvezdnikov.

Eden takšnih najbolj očitnih primerov, zunaj športnih prizorišč pogosto sicer zaradi svojih ekscesnih izpadov, je Conor McGregor. Irski borec v mešanih borilnih veščinah tudi v zadnjih tednih, ko so bili v ospredju njegovi kolegi, ki so se v ringu kljub pandemiji koronavirusa že nekajkrat udarili na različnih dogodkih organizacije UFC, ni mogel iz svoje kože in je pozornost spet spretno usmeril nase. Najprej, ko je samovoljno, ne da bi ga kdo izzval, objavil seznam po njegovem mnenju najboljših borcev v zgodovini. Za tem pa še, ko je napovedal svojo upokojitev. Že tretjič…

Drugič prek twitterja

Oba z McGregorjem povezana dogodka sta tudi medsebojno povezana. Ko je objavil svojo lestvico najboljših vseh časov, je sebe, za čuda, postavil na drugo mesto. Na vrh je namreč uvrstil Andersona Silvo. »Njegov niz zmag in uspehi v dveh različnih kategorijah s statusom prvaka v eni… Anderson Silva je številka ena, najboljši borec mešanih borilnih veščin vseh časov,« je zapisal Conor McGregor, ki pa je seveda moral nadaljevati v svojem slogu. »Moj niz zmag v treh različnih divizijah, z naslovom prvaka v dveh, s tem sem trenutno na lestvici najboljših vseh časov številka dve. Če ne celo izenačen pri številki ena,« je zapisal v nadaljevanju, nato pa pribil: »Vendar sem še vedno aktiven in številko ena imam, preden bom zaključil kariero, zagotovljeno. In to zlahka.« Na tretje in četrto mesto je McGregor uvrstil Georgesa St-Pierra in Jona Jonesa, prav tako pa dodal, da je, če bi pri vsem skupaj upošteval tudi pozitivne teste dopinških kontrol (v svoji karieri sta na testih padla tako Silva kot Jones), sam že v tem trenutku nesporna številka ena.

Ker je torej še konec prejšnjega meseca pri omenjenem razporejanju pri sebi dodal opombo, da je aktiven, je toliko bolj presenetilo njegovo sporočilo, ki ga je v svet prek twitterja poslal ob robu dogodka UFC 250. »Hej vsi, odločil sem se, da se športno upokojim. Hvala vsem za čudovite spomine,« je med drugim zapisal McGregor in dodal svojo fotografijo z mamo, ki ji zdaj išče novo razkošno domovanje. To sicer ni bilo prvič, da je Irec slovo napovedal prek twitterja. Aprila lani je podobno storil sredi pogajanj z UFC, a se nato januarja letos vrnil z zmago nad Donaldom Cerronom. Prvič nasploh, a takrat brez uporabe priljubljenega družbenega omrežja, pa se je poslovil marca 2016, ko ni želel pripotovati v ZDA na tiskovno konferenco ob napovedi povratnega dvoboja z Nateom Diazom. A se je že poleti vrnil in ga premagal.

Vznemirjenja ni več

Zaradi vseh napovedanih in preklicanih upokojitev je tokratno McGregorjevo slovo (ali pač »slovo«) zbudilo precej manj zanimanja, kot bi ga sicer. Seveda pa se vsaj navzven večina vseeno obnaša, kot da je do tega dejansko prišlo in da se bo njegova kariera končala pri 31 letih in razmerju zmag in porazov 22:4. »Če se Conor tako počuti, ga popolnoma razumem in podpiram. V našem športu nihče nikogar ne sili v nič. Če se želi upokojiti, bi moral to absolutno storiti. Conorja imam rad, ob zelo malo borcih sem se zabaval tako zelo kot pri njem,« je denimo povedal prvi mož UFC Dana White, ki McGregorju pripisuje tudi velik del zaslug, da je njegova organizacija po svetu postala tako zelo priljubljena.

Pred naznanitvijo upokojitve je McGregor sicer večkrat poudaril, da se namerava v letošnjem letu skupno boriti trikrat. »Imel sem cilje, načrte, zarisal sem si potek celotne sezone. A nato se je začelo dogajati sranje. Vsako minuto novo. Pa ne samo na splošno, tudi v našem poslu. Zdaj bi radi, da se borim v eni kategoriji, naslednji hip v drugi, ponujajo mi nesmiselne dvoboje in nasprotnike… Tako je prišlo do tega, da se mi je začelo za vse skupaj žvižgati. Prebolel sem vsa razočaranja, posvetil se bom drugim stvarem. Ta šport me enostavno ne vznemirja več,« je kasneje še pojasnil McGregor, za katerega pa torej marsikdo meni, da se bo kmalu našlo nekaj (oziroma nekdo), kar ga bo vseeno vznemirilo do te mere, da so bo še enkrat vrnil v osemkotni z žičnato ograjo obdan ring.