Eden od podpredsednikov mednarodne zveze in dolgoletni član predsedstva Fisa je bil letos preminuli Slovenec Janez Kocijančič, ki je na mednarodni ravni stkal številne prijateljske in poslovne vezi. Njegovo mesto člana predsedstva Fisa bi rad zasedel Enzo Smrekar, ki je vodilni predstavniki slovenske smučarske zveze že šesto leto.

Izvolitev ne bi smela predstavljati prevelikega izziva

Kar pa, kljub tradiciji, ki jo ima v zimskih športih naša država, ni samoumevno. »Lahko potrdim, Izvršilni odbor SZS me je predlagal za mesto člana v naslednji sestavi predsedstva Fisa. Glede na to, da se Slovenci v smučarskem športu z lahkoto uvrščamo med najboljših deset v vsaki od panog, izvolitev v 17-člansko predsedstvo Fisa ne bi smela predstavljati prevelikega izziva. Na žalost pa nič ni rutinsko in nikakršen položaj nam kot državi ne pripada,« je prepričan Smrekar.

»V to kandidaturo gremo s pozitivnim pristopom. V minulih letih smo vložili veliko naporov v različne pobude, pogovore, spodbujeni smo tudi z uspešno kandidaturo za nordijsko SP v Planici leta 2023,« je omenil slovenski kandidat za predsedstvo Fisa.

Dolgoletni predsednik svetovne smučarske organizacije Švicar Gian Franco Kasper, ki je na čelu Fisa od leta 1998, je že lani sporočil, da ne bo več kandidiral.

Smrekar izpostavlja izziv ženskih kvot

Slovenija ima v Fisu skupaj 42 predstavnikov v odborih in pododborih svetovne organizacije za različne športne panoge ter še dva predstavnika v Mednarodni biatlonski zvezi Ibu. Je pa zveza Fis opozorila slovensko zvezo, da bo pri predlaganju kandidatov za mesta v odborih in pododborih treba upoštevati žensko kvoto. Delež, ki ga zasledujejo v Fisu, znaša 30 odstotkov kandidatk. Na SZS tako ta teden intenzivno iščejo 13 kandidatk, ki bodo slovenske zimske športe predstavljale na mednarodni sceni.

Smučarska zveza se je znašla v manjši zadregi, kako zapolniti mesta. Predsednik zveze Smrekar je zato prepričan, da jih v prihodnje čaka veliko dela, da se ne bi več znašli v podobnem položaju.

»Kvote so posledice tega, da je v celi vrsti institucij premalo predstavnic ženskega spola. Ko se kvote uvede, diskusije več ni. Tisto, kar je izziv, je, da se bo moralo delati z mladimi že prej, da ne bomo v položaju, ali sploh imamo dovolj kandidatk. Prepričan sem, da bomo tudi v športnih institucijah prisiljeni uporabljati prakse, ki jih na tem področju že uporablja gospodarstvo,« je dejal Smrekar.

»Problem kvot se lahko vidi tudi v drugih športnih organizacijah, mislim, da smučarska zveza ni nobena izjema. Če je pravilo predpisano, se je treba potruditi, da kolegice, športnice, funkcionarke 'zmotiviramo', da se bolj dejavno vključijo. Preprosto,« je sklenil Smrekar.