»Začeli bomo postopek, v okviru katerega bo moralo skoraj 10.000 ljudi zapustiti BP - večina do konca tega leta,« je v sporočilu zaposlenim, ki so ga pridobili mediji, po navedbah AFP zapisal prvi mož družbe Bernard Looney. Večino odpuščenih naj bi predstavljalo pisarniško osebje.

Kot je pojasnil, jim je pandemija koronavirusne bolezni prekrižala številne načrte in onemogočila dobičkonosnost. »Vsak dan porabimo bistveno več, kot zaslužimo. Govorim o več milijonih dolarjev vsak dan. Rezultat je povečanje našega neto dolga za šest milijard dolarjev v prvem četrtletju,« je izpostavil.

Napovedal je, da vodstveni kadri zaradi krize letos ne bodo deležni zvišanja plač, verjetno pa bodo ostali tudi brez bonusov.

Energetski sektor močno občuti zlom cen na globalnih naftnih trgih, ki sta ga povzročila pandemija ter cenovna vojna med ključnima proizvajalkama Savdsko Arabijo in Rusijo.

BP je letos med drugim oznanil, da želi do leta 2050 ali celo prej doseči neto ničelne izpuste toplogrednih plinov. Kot je po navedbah AFP razbrati iz Looneyjevega sporočila, so ta načrt zdaj vsaj začasno opustili.