V soboto so v Cerveri v Španiji pokali šampanjci. V rojstnem mestu Marca Marqueza so namreč proslavljali 10-letnico njegove prve zmage v motociklističnem svetovnem razredu, in sicer na dirki v Mugellu. Šlo je sicer za vstopno kategorijo, razred do 125 kubičnih centimetrov. Danes 27-letni Španec je nepremagljiv v kraljevskem razredu motoGP, v katerem med letoma 2013 in 2019 le enkrat (v letu 2015) ni slavil naslova svetovnega prvaka, v prihajajoči sezoni pa bo znova favorit številka ena. Če se bo seveda sploh začela.

V Jerezu uvodni dve dirki

Dan D naj bi bil namreč 19. julij, v prilagojenem koledarju pa naj bi bilo med 12 in 16 dirk. Vsaj tako trdi Carmelo Ezpeleta, ki bedi nad organizacijo serije motoGP, več pa naj bi bilo znanega v prihajajočem tednu. »Če bo vse v redu, bomo sezono začeli 19. julija v Jerezu, zadnja dirka pa bo na sporedu novembra. Dirkam, ki ne bodo potekale na evropskih tleh in še niso bile odpovedane, smo postavili rok do konca julija, da se odločijo glede izvedbe,« pravi Carmelo Ezpeleta. Zanimivo, da po vzoru formule 1 razmišljajo o možnosti, da bi bili prvi dve dirki na istem prizorišču v Jerezu, druga še 26. julija. Znano je že, da letos ne bo dirke na Japonskem, ki bi morala biti 18. oktobra v Motegiju, in v Avstraliji, ki je bila na koledarju teden kasneje. »Položaj na Japonskem je nepredvidljiv, po dogovorih z Dorno, ki bedi nad svetovnim prvenstvom, smo se strinjali, da nimamo druge izbire, kot da letos dirko odpovemo,« je dejal Kaoru Tanaka, predsednik podjetja Motilityland, ki ima v lasti dirkališče. Prvič v zgodovini motociklističnega svetovnega prvenstva, ki so ga ustanovili leta 1949, pa ne bo dirke za veliko nagrado Velike Britanije, ki bi morala biti konec avgusta.

Dirkači se na začetek sezone pripravljajo različno, 41-letni Valentino Rossi pa se zaveda, da bi prihajajoča zanj bila lahko tudi zadnja. Odločitev o podaljšanju še za eno leto naj bi moštvu Petronas Yamaha sporočil kmalu. »Odločitev bom sprejel v prihajajočih tednih. Veliko bo odvisno od tega ali bom konkurenčen in v igri za zmago. Se pa zavedam, da je konec kariere vse bližji, ko bom odpeljal zadnjo dirko, pa bo to zame zelo žalosten dan,« navijačem sporoča Italijan, ki se lahko v kraljevskem razredu pohvali s šestimi naslovi svetovnega prvaka. »Dirkanje je moje življenje že več kot 20 let. Ljubim hitrost na motociklu. Je pa res, da sem v času karantene ugotovil, da lahko življenje uživam tudi drugače,« je še dejal eden najboljših motociklistov vseh časov, ki se mu pogodba z Yamaho izteče po tej sezoni.

Prvič bo dirkal z mlajšim bratom

Med tistimi, ki so preložitev začetka sezone sprejeli z odobravanjem, je tudi aktualni svetovni prvak Marc Marquez. Po operaciji rame je tako imel več časa za temeljito okrevanje. Kot da ne bi bilo to dovolj, pa so imeli v njegovi Repsol Hondi vrsto težav s samim motociklom. Lahko se celo zgodi, da jih do Jereza še ne bodo mogli povsem odpraviti. »Priprave na sezono so bile težke, veliko reči, ki smo jih preizkusili, ni delovalo. Tudi zato bosta prva in druga dirka malce podobni testiranjem. Skrbi nas raven zaviranja, iskanje večjega oprijema, delovanje prednje osi. Za nas je najpomembneje, da ima Marc na motociklu spet dober občutek. Sem pa prepričan, da bo na prvih dirkah zavoljo tega premora veliko presenečenj. Je pa Marc v zadnjih letih dozorel in se učil iz svojih napak,« je dejal Hondin mehanik Santi Hernandez. Za Marca bo nekaj posebnega tudi to, da bo prvič dirkal skupaj z mlajšim bratom Alexom, s katerim sta se doslej merila zgolj na testiranjih in virtualnih dirkah. »Naš cilj je seveda naslov prvaka, dejstvo pa je, da ima Marc tak genski zapis, da zanj šteje le zmaga. Zato nam je na neki način vseeno, kaj počnejo drugi. Seveda bo letošnja sezona malce čudna, a naš cilj ostaja enak, biti na koncu številka ena. Tega koronavirus ni spremenil. Marc je šampion in takšen želi ostati. Osredotočen je na to, da premaga vse, tudi svojega brata,« še pravi Hernandez.

Da je favorit številka ena za zmagoslavje v sezoni 2020 Marc Marquez, je prepričan tudi trikratni zmagovalec dirke motoGP, Britanec Cal Crutchlow, ki prav tako dirka s hondo. »Ne glede na to, s katerim motociklom in katero pnevmatiko dirka, je Marc vedno zelo hiter. Nihče na svetu mu ni podoben, dirkači so bolj podobni meni. Če bi namreč vsi bili kot on, bi serijsko zmagovali,« pravi Cal Crutchlow, ki je bil s testiranji zadovoljen, saj je dobil dovolj informacij, da je lahko stvari izboljšal. Vse dirke letošnje sezone bodo sicer potekale ob strogih zaščitnih ukrepih, do nadaljnjega na njih ne bo gledalcev, omejeno pa bo tudi število ljudi v boksih.