Nadzor, ki ga je odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, bo potekal na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper, ki so najbolj obremenjene, in sicer vse do petka. Kot je v današnji izjavi za javnost v Vrtu pri Dolu pri Kočevju povedal namestnik vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Jože Senica želijo s poostrenim nadzorom migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača. Pri nadzoru bo policija uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago, enako kot do zdaj ji bo pomagala tudi vojska.

Po besedah Senice so na mejo poleg rednih patrulj dodatno prerazporedili posebno policijsko enoto iz vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije. Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov.

V zadnjih dveh tednih povečanje števila migrantov

Zaradi sproščanja ukrepov ob popuščanju epidemije se je po besedah Senice predvsem v zadnjih 14 dneh na balkanski poti pojavilo večje število migrantov. Grčija je namreč ob začetku leta z otokov na celino premestila več tisoč migrantov, Srbija ter Bosna in Hercegovina pa sta v svojih nastanitvenih migrantskih centrih odpravili omejeno gibanje. »To je povzročilo dodaten pritisk migrantov in jih vzpodbudilo, da potujejo naprej proti Sloveniji,« je pojasnil in dodal, da so v zadnjih dneh prejeli več večjih skupin migrantov, ki so poskušali vstopiti v Slovenijo in nadaljevati pot proti Italiji. V zadnjih dveh tednih so jih na meji zaznali več kot 220 tedensko. Na tako imenovani balkanski poti se sicer po navedbah policije nahaja več deset tisoč migrantov.

»Slovenska policija se kot vedno odziva na aktualne varnostne trende in tudi s tem poostrenim nadzorom nezakonitim migrantom kot tudi organizatorjem nedovoljenih migracij sporoča, da se iskanje nezakonitih poti preko Slovenije ne izplača,« kot razlog za povečan nadzor navajajo na policiji.

Do konca maja za tretjino manj ilegalnih prehodov

V letošnjem aprilu je slovenska policija na južni meji pri nezakonitem prehodu sicer prijela 559 migrantov in prosilcev za azil, kar pa je komaj štirideset odstotkov lanskoletnega števila v aprilu (1389). V maju se je število prehodov povečalo, a še ni doseglo lanskoletne ravni: letos maja je glede na dnevna policijska poročila, ki jih hranimo v arhivu, mejo prestopilo 844 migrantov in prosilcev za azil, kar je šestdeset odstotkov lanskoletnega števila v maju, ko jih je bilo 1270 (končni uradni podatki Policije so še nižji, saj so v letošnjem maju našteli 782 nezakonitih prestopov meje).

Od tega je bilo 80 migrantov v uradnem postopku vrnjenih iz Italije, 89 pa so jih prijeli na mejnih prehodih, skrite v tovornjakih. Na zeleni meji s Hrvaško je tako policija v maju po naših podatkih prijela 675 migrantov in prosilcev za azil. Skupaj je v letošnjem letu število nezakonitih prehodov v primerjavi z lanskim obdobjem od začetka januarja do konca maja upadlo za kar skoraj 30 odstotkov – s 4426 na 3139. Največ je bilo Pakistancev, Maročanov in Afganistancev.

V letošnjem maju je policija obravnavala v povprečju 27 migrantov na dan. Če odštejemo tiste, ki so bili na urejen način vrnjeni iz Italije (80) in tiste, ki so bili prijeti na tovornjakih na mejnih prehodih (89), pa so policisti na »terenu« polovili po 21 migrantov na dan. Te številke niso zelo visoke. Po splošnih ocenah slovenska policija dosedanjo uspešnost nadzora južne meje zmore ohranjati pri številu največ sto do sto petdeset prijetih migrantov na dan.

Število vrnjenih iz Italije je večje, a ne pretirano

V zadnjih dneh pa se povečuje število tujcev, ki jih Italija vrača Sloveniji, in to je tudi razlog za povečanje napetosti v slovenski politiki in na MNZ. Letos je bilo iz Italije vrnjenih 127 tujcev (od tega zgolj v zadnjih dneh maja 80), kar je 21 več kot v prvih petih mesecih lani. Številke pa v nobenem primeru (še) niso ekscesne. Medtem ko je bilo letos iz naše zahodne sosede v povprečju vrnjenih 25 migrantov na mesec, je bilo leta 2002 v Slovenijo iz Italije vrnjenih 1013 (84 na mesec), leto poprej 2940 (245 na mesec), leta 2000 pa celo 3538 tujcev (294 na mesec).

Hrvaški so slovenski organi letos vrnili 2009 tujcev, lani v istem obdobju pa 2792. Letošnjih vračanje je bilo tako za 28 odstotkov manj.