V času koronavirusa in z njim povezane krize so se znova razplamtele tudi debate o tem, koliko denarja zaslužijo vrhunski športniki. Čeprav so te številke dejansko nerealne in popolnoma nesorazmerne z zaslužki v številnih drugih sektorjih, vsaj nekateri od teh športnikov nekaj vendarle »vračajo« družbi. Posredno tako, da se številni mladi, ki so jim ti športniki idoli, odločijo za šport in s tem bolj zdravo življenje, nekateri pa tudi neposredno, z različnimi donacijami dobrodelnim organizacijam in podobno. To se je v zadnji krizi večkrat pokazalo, v času, ko se je zaradi virusa ves šport domala ustavil, pa nekateri pot do dobrodelnosti iščejo tudi tako, da obenem oboževalcem ponudijo nekaj športnih užitkov.

Nemara najbolj spektakularen zna biti v tem smislu morebiten dvoboj dveh upokojenih boksarjev težke kategorije, Američanov Mika Tysona in Evanderja Holyfielda. Medtem pa je še eno podobno atraktivno športno srečanje že tik pred vrati. V nedeljo se bosta namreč v partiji golfa blizu Palm Beacha na Floridi udarili legendi tega športa Tiger Woods in Phil Mickelson, ki se jima bosta pridružila še dva od najboljših igralcev ameriškega nogometa v zgodovini, Peyton Manning in Tom Brady.

Priložnost za dobro dejanje

Na eni strani bo torej dvojica prvoimenovanih (Woods, Manning), na drugi drugoimenovanih (Mickelson, Brady), podjetje Turner Sports, ki vse skupaj organizira, in vsi štirje športniki pa so ob tem skupaj zbrali okroglih 10 milijonov ameriških dolarjev, ki jih bodo darovali različnim organizacijam v boju proti posledicam koronavirusa. Pri čemer je treba poudariti, da so veliko denarja različnim bolnišnicam in organizacijam za pomoč brezdomcem darovali že doslej. »Vsi smo nemudoma ugotovili, da je to naša priložnost, da naredimo nekaj dobrega in obenem ljudem ponudimo nekaj zabave v teh težkih časih,« je vse skupaj pospremil Tom Brady, ki je svojo trenutno pripravljenost v golfu ocenil kot nekje med zelo slabo in pomilovanja vredno, vseeno pa je prepričan o zmagi. »Tomu povsem zaupam. Ko bo pomembno, bo prispeval svoj delež. Videl sem ga že igrati zelo dober golf,« je o znanju svojega »soigralca« prepričan tudi Phil Mickelson.

Seveda sta podobnega mnenja na drugi strani tudi njuna nasprotnika, ki sta prepričana o svoji zmagi, pri čemer se z njima strinjajo tudi strokovnjaki in stavnice, ki so ju postavile v vlogo favorita. Zanimivo pa je tudi, da sta oba igralca ameriškega nogometa že večkrat skupaj igrala golf. »Nazadnje sva bila partnerja, nasprotnika pa sta naju dobesedno razbila. In to 84- in 77-letnik,« je povedal Payton Manning in dodal, da je v karieri doživel kar nekaj hudih porazov, Brady manj, omenjeni pa je bil težek za oba.

Boksarja v izjemni formi

Če je torej ekshibicijski spektakel v golfu pred vrati, pa za zdaj še ni potrjen, a je menda blizu realizacije tudi boksarski. Na njem bi se pomerila legendi tega športa Mike Tyson in Evander Holyfield, ki sta v letih 1996 in 1997 že uprizorila nepozabna dvoboja za naslov prvaka WBA v težki kategoriji. Prvega je dobil Holyfield po nokavtu v 11. rundi, drugi pa se je končal s Tysonovo diskvalifikacijo po eni najbolj kontroverznih potez v zgodovini boksa – ko je Železni Mike nasprotniku odgriznil del uhlja. Kdaj bi do tretjega dvoboja utegnilo priti, se sicer še ne ve, je pa dejstvo, da sta oba boksarja približno sočasno začela nenadoma resno trenirati, kar je Holyfield sicer že označil za popolno naključje. No, nekatere fotografije pa razkrivajo, da sta oba, tako 53-letni Tyson kot štiri leta starejši Holyfield, v izjemni fizični pripravljenosti.

»Njegovi ljudje se pogovarjajo z mojimi, nimamo pa še trdnega dogovora. A gre vse v tej smeri. Če se bo zgodilo, sam s tem zagotovo ne bi imel nobenega problema. Sploh ker sem v vsakem primeru načrtoval kakšen ekshibicijski dvoboj,« je ob tem povedal Evander Holyfield, ki želi denar od katerega koli dvoboja v celoti nameniti svoji fundaciji za pomoč majhnih otrokom. »Morda pa vsega še ni konec. Vse je mogoče. Počutim se neustavljivega in spet mladega kot nekoč. Bogovi vojne so me ponovno zbudili, podžgali moj ego in hočejo, da grem ponovno v vojno,« pa je o vsem skupaj v svojem slogu povedal Mike Tyson.