»Rimski vrelec smo prodali družbi Rimski vrelec, ki je bila tudi edina ponudnica na javnih razpisih, ki so bili objavljeni od oktobra lani do letos. Tako zdaj kompleks Rimski vrelec stopa v novo ero, se pa seveda zavedamo, da bo pot do obnove še dolga. A je pomemben mejnik že, da je kupoprodajna pogodba sklenjena,« je vesel ravenski župan Tomaž Rožen.

»V prihodnjem štiriletnem obdobju nameravamo na lokaciji vzpostaviti sodobno turistično ponudbo ter športno-rekreativne površine, ki bodo namenjene tako turistom kot tudi domačinom. Idejna zasnova projekta zajema poleg trajnostno zasnovanega hotelskega kompleksa in manjšega glampinga tudi športno-rekreacijske površine z dnevnim lokalom,« piše na spletni strani družbe, katere lastnik in investitorica se trenutno nahajata v tujini. »A dejstvo je, da je investitorica domačinka, ki je že 30 let na delu v tujini,« pravi Rožen, ki je prepričan, da se oživitve nekdanjega bisera ni lotila s figo v žepu.

Rožen ima namreč za seboj že eno slabo izkušnjo, zato srčno upa, da je tokrat interes lastnikov drugačen. Spomnimo, pred osmimi leti je občina prodala Rimski vrelec za 480.000 evrov, kupec pa je bil Inštitut za imunopatologijo in preventivno medicino (IIPM) v lasti ruskega zdravnika Musa T. Abidova. Slednji je nameraval v Kotljah, kot je napovedoval ob podpisu kupoprodajne pogodbe, zgraditi moderen mednarodni rehabilitacijski center, v katerega bi zahajali tudi pacienti iz tujine, v obnovo pa bi vložil 2,3 milijona evrov. A leta so tekla, nekdanji kompleks je sameval in občina je o resnosti namer ruskega poslovnega vse bolj dvomila; se je pa v pogodbi zavarovala s pogodbeno kaznijo, če kupec ne bi udejanjil svojih smelih načrtov. In ker jih res ni, mu je občina od julija 2013 v skladu s pogodbo vsak mesec izstavljala račun v višini 9600 evrov, ki pa jih ruski poslovnež nikoli ni poravnal, zato sta se obe strani znašli na sodišču. Zadeva se je pred štirimi leti končala s sodno poravnavo, kratko pa je potegnila občina, ki je morala IIPM v štirih letih, rok se je iztekel ravno letos, vrniti 400 tisočakov brez obresti od celotne kupnine 480.000 evrov.

Tudi Ivarčko jezero propada

Na občini Ravne upajo, da se tokrat zgodba ne bo ponovila in se bodo novi lastniki, če bodo seveda poravnali kupnino, za kar imajo 30 dni časa, resno in čim prej lotili pridobivanja gradbenega dovoljenja in drugih nujnih postopkov za obnovo. »Velika poslovna priložnost ostaja tudi izvir mineralne vode, ki pa jo bodo občani za osebno rabo lahko uporabljali še naprej,« zagotavlja župan. In dodaja: »Vsekakor pričakujemo, da bodo novi lastniki izkoristili hotelski, turistični, zdravstveni in nenazadnje tudi vodni potencial, ki ga ta kompleks ima. In že 18 let žalostno propada.«

Rakava rana občine ostaja Ivarčko jezero, ki je naravna znamenitost v javni rabi, a je že nekaj let v zasebni lasti podjetja Grah group (GG). »Izvedeli smo, da je družba SG Automotive, ki je dokapitalizirala družbo GG, trenutno v prisilni poravnavi, zato moramo počakati, kako se bo ta končala. Če bi prišlo do stečaja in bi bila nepremičnina naprodaj, bi razmislili o nakupu. A le po sprejemljivi ceni. Nazadnje je ta po sodni cenitvi znašala okoli 800 tisočakov, kar je preveč,« pravi župan Rožen.