V nakupovalnih središčih SES se veselijo, da so vse njihove trgovine in lokali lahko spet odprti. Nakupovalna središča bodo načeloma obratovala po starem delovnem času, ob nedeljah pa bodo v skladu z vladnim odlokom zaprta, je povedal direktor upravljalca omenjenih nakupovalnih središč Toni Pugelj.

Pod okrilje SES sodi tudi novo nakupovalno središče v Ljubljani, imenovano Aleja, ki bo vrata vseh trgovin in gostinskih lokalov odprlo v sredo. Takrat bodo odprli tudi ozelenjeno aktivno streho. Medtem je že danes zaživelo največje nakupovalno središče Citypark, ki vabi z več kot 120 trgovinami in gostinskimi lokali.

Nadpovprečen obisk

Odprta vrata trgovin so danes privabila mnoge kupce. V Planetu Koper je bilo parkirišče že dopoldne skoraj polno zasedeno, nekatere trgovine pa so bile nadpovprečno obiskane. "Je več ljudi. Osebno nisem pričakovala, da jih bo toliko," je za STA povedala pomočnica vodje modne trgovine Bershka. Že v prvih urah poslovanja so na trenutke dosegli največje dovoljeno število strank, ki jih lahko sprejmejo naenkrat, kar glede na površino trgovine pomeni 17 strank.

Tudi v koprskem Hervisu so z nestrpnostjo pričakovali ponovno odprtje in za svoje stranke med drugim pripravili dodatne, otvoritvene popuste, je za STA pojasnil vodja koprske poslovalnice Miha Knaus. Manj kot dve uri od odprtja so zaposleni imeli polne roke dela s strankami. "Veseli smo dobrega odziva že prvi dan in se veselimo tudi nadaljnjih dni," je dodal Knaus.

V kranjskem nakupovalnem središču Qlandia, kjer so danes vrata odprle vse trgovine, je bilo dopoldne več ljudi, kot jih je bilo običajno pred epidemijo v dopoldanskih urah med tednom, kakšne posebne gneče pa vseeno ni bilo. Največ kupcev je bilo v trgovinah z oblačili in obutvijo, ki so bile v zadnjih dveh mesecih zaprte, pri čemer pa ni posebej izstopalo povpraševanje po otroških oblačilih in obutvi.

Mnoge trgovine ponujajo popuste

Precej trgovin ob ponovnem odprtju ponuja popuste, uvedli so tudi različne ukrepe za zagotavljanje varnosti. Ljudje so se večinoma na ukrepe, vključno z nošenjem mask, v zadnjih tednih že privadili, zato pri spoštovanju pravil ne opažajo kakšnih posebnih težav.

V Planetu Tuš Celje je bilo dopoldne obiskovalcev prav tako veliko, parkirišče pred nakupovalnim centrom je bilo skoraj polno. V tem nakupovalnem središču so sicer odprli vseh sedem vhodov in izhodov v center, ki zagotavljajo nemoteno pretočnost skupaj s širokimi nakupovalnimi potmi.

V največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark so veseli, da so ob upoštevanju ustreznih varnostnih ukrepov končno lahko spet odprli vrata vseh prodajaln in lokalov. Kupce prosijo, da jim pomagajo s tem, da upoštevajo ustrezno varnostno razdaljo, plačujejo z uporabo brezstičnih plačilnih kartic ter medsebojne stike med nakupom omejijo na najnujnejše.