Raketo z letalom bi morali iz izstrelišča v Cape Canaveralu izstreliti že v soboto, a so izstrelitev zaradi slabega vremena preložili na nedeljo. Izstrelitev so posvetili tistim, ki so v prvih linijah v soočanju z novim koronavirusom in ki jih je pandemija prizadela. Na ohišju rakete je pisalo »močna Amerika«, poroča britanski BBC.

Na že šesti misiji brezpilotnega letala X-37B bodo izvedli več eksperimentov kot na katerikoli misiji doslej, je ta mesec dejala sekretarka ameriških letalskih sil Barbara Barrett. V okviru enega od eksperimentov bodo testirali vpliv sevanja na semena in druge materiale. Dolžina misije ni znana.

Gre za tajni program

X-37B je tajni program, o katerem je javnosti znanega zelo malo. Pentagon je o prejšnjih misijah letala in njegovih zmogljivostih razkril zelo malo podrobnosti.

Program se je začel leta 1999, letalo, ki je podobno raketoplanu, pa je prvič v vesolje poletelo leta 2010. Nazadnje je pristalo oktobra lani po 780 dneh v vesolju. Vse skupaj je bilo letalo, ki tako kot raketoplan pristane na pristajalni stezi, v vesolju več kot sedem let. Dolgo je približno devet metrov, čez krila meri okoli 4,6 metra, težko pa je skoraj 4,9 tone.