Ob vrnitvi otrok od prvega do tretjega razreda v šolo so se otroci veselili, učitelji pa so si nekoliko oddahnili. »Starši so bili razumevajoči, otroci so upoštevali pravila,« je povedala Maja Ahačič, vodja podružnične šole v Podljubelju. »Sprva so bila navodila, ki smo jih prejeli od ministrstva, videti strašna. Nismo si predstavljali, kako jih bomo izvedli. Potem smo minuli teden od srede do petka premikali mize, odmikali pohištvo, pripravljali protokole za higiensko vedenje pri zajtrku, malici, kosilu, pri odhodu na stranišče in pri vhodu v šolo. Z gospodinjo smo pripravili vse pripomočke, učitelja športa pa sta pred šolo označila razdalje meter in pol. Narisala sta srčke, srnice in lisičke v treh barvah, da so učenci vedeli, kje morajo počakati, da pri vhodu ne bi nastala gneča. Pred vhod smo položili krpo, prepojeno z razkužilom, da so si otroci obrisali čevlje. Torbe bodo v tem času puščali v šoli, domov bodo nosili le svoja oblačila,« je povedala učiteljica, ki česa takšnega v štiridesetletni karieri še ni doživela. Septembra letos odhaja v pokoj, veseli pa jo, da bo učiteljevanje vendarle lahko zaključila v razredu in ne »na daljavo«.

Vključil se bo sindikat

Po okvirnih ocenah se je danes v vrtčevske igralnice vrnilo okrog 50.000 otrok, v prve tri razrede pa nekaj čez 60.000 učencev. Prihodnji ponedeljek se jim bodo pridružili še učenci devetih razredov. Pouk so uspešno začeli tudi učenci šol s prilagojenim programom, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Natančnih številk, koliko otrok se je vrnilo na svoja »delovna mesta«, na ministrstvu za izobraževanje še niso zbrali. Šole naj bi podatke državi posredovale do četrtka. Tako uradno tudi še ni znano, kolikšen delež otrok iz zdravstvenih razlogov ostaja doma. Sodeč po našem poizvedovanju na različnih slovenskih šolah pa je bila udeležba zelo visoka. Ravnatelji večinoma pripovedujejo zgolj o posameznih otrocih, ki jih bo še naprej treba izobraževati na daljavo.

Že zdaj pa je znano, da so šole zaradi razdeljevanja razredov na več skupin, v katerih je lahko največ petnajst učencev, morale angažirati večje število učiteljev. »Z racionalizacijo smo dosegli še dokaj znosno obremenitev učiteljev. Vsi pa so obremenjeni z več urami, kot določa redni delovni čas,« je povedal pomočnik ravnateljice ljubljanske osnovne šole Milana Šuštaršiča Franc Renko.

O tem, kako bo dodatno delo in delo v zdravstveno tveganih razmerah ovrednoteno, se je sindikat vzgoje in izobraževanja SVIZ želel dogovoriti z ministrico za izobraževanje Simono Kustec, vendar je ta sestanek tik pred zdajci odpovedala. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je za jutri napovedal sestanek izvršilnega odbora, sledilo pa naj bi odločanje o zaostritvah sindikalnega boja. Učitelji se počutijo stisnjene ob zid – pouk v zahtevnejših razmerah morajo izvesti, ni pa jasno, kako bodo za to nagrajeni. Na ministrstvu so nam danes dejali le, da trditve sindikata ne držijo in da zadeve ne bodo komentirali.

Nekaj nelagodja zaradi mask

Učitelji in ravnatelji se medtem posvečajo dobrobiti otrok. »Prvi dan je vse potekalo dobro, najtežji del pa je bil, ko smo morali otroke, ki si želijo biti skupaj, opominjati, da je treba vzdrževati medsebojno razdaljo. To je res težko,« je povedala ravnateljica osnovne šole Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič. »Opazili smo nelagodje nekaterih otrok, ki so nas zagledali v maskah. Razveselil pa nas je fantič, ki je učiteljici dejal, da je to njegov najlepši dan, ker se je lahko spet vrnil v šolo,« je bila ganjena ravnateljica. »Pogrešamo vse učence, ki jih letos ne bo več v šolo. To se nam ne zdi v redu,« je še dejala.